Φωτογραφία αρχείου

Xανιά: Ρατσιστική επιχείρηση της ΕΛΑΣ στον οικισμό των τσιγγάνων στα Νεροκούρου

Η επόμενη ημέρα από το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στα Χανιά, όπου επιχείρησε να κάνει μια τελικά αναιμική σε συμμετοχή ομιλία η Χρυσή Αυγή, συνοδεύτηκε από αστυνομικό πογκρόμ σε οικισμό Ρομά.

Η κίνηση ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή (ΚΕΕΡΦΑ Χανίων) αναφέρει:

"Καταγγέλλουμε την ρατσιστική επιχείρηση της ΕΛΑΣ που έγινε το πρωί της Δευτέρας 16/12 στον οικισμό των τσιγγάνων στην περιοχή Νεροκούρου. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εμφανίστηκαν στον οικισμό απαιτώντας να κάνουν έρευνα παντού ενώ διμοιρίες ΜΑΤ απέκλεισαν τον οικισμό δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας. Χωρίς την παραμικρή αφορμή απλά ισχυριζόμενοι ότι «έχουν πληροφορίες» έκαναν έρευνα για ναρκωτικά χρησιμοποιώντας και εκπαιδευμένο σκύλο. Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού των τσιγγάνων και προσπάθεια καλλιέργειας ρατσιστικού κλίματος απέναντι στους τσιγγάνους. Η «έρευνα» αυτή αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή προκειμένου να συνδεθούν οι τσιγγάνοι με την εγκληματικότητα. Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ  όμως δεν ανακάλυψε κανενός είδους παρανομία.

Εκείνη την ώρα έτυχε να περνάει από το σημείο μέλος της ΚΕΕΡΦΑ, δάσκαλος, τον οποίο όταν αντιλήφθηκαν οι αστυνομικοί να ενημερώνει τηλεφωνικά για τα όσα διαδραματίζονταν, του επιτέθηκαν και άρχισαν να τον ρωτούν αν είναι δημοσιογράφος και του έκαναν σωματικό έλεγχο.

Πρόκειται για μια επιχείρηση κομμάτι της ρατσιστικής εκστρατείας κατά των τσιγγάνων που έχει εξαπολύσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση Σαμαρά. Θέλουν να επεκτείνουν τις ρατσιστικές επιχειρήσεις-σκούπα κατά των μεταναστών και στους τσιγγάνους ,με στόχο να δημιουργήσουν αποδιοπομπαίους τράγους για την αποτυχία των πολιτικών  των μαζικών απολύσεων και περικοπών για χάρη της τρόικας και των βιομηχάνων.

Η   ανάσυρση των ρατσιστικών προκαταλήψεων σε βάρος των τσιγγάνων ξυπνάει φρικιαστικές μνήμες από την εξόντωση ενός εκατομμυρίου τσιγγάνων πλάι στα έξι εκατομμύρια των εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος του Χίτλερ.

Στην Ευρώπη, οι ρατσιστικές πολιτικές  κατά των τσιγγάνων από τις κυβερνήσεις έδωσε νέα περιθώρια στους φασίστες. Άλλωστε, είναι πρόσφατες οι επιθέσεις από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής σε τσιγγάνους. Αναρωτιόμαστε αν η επίσκεψη αυτή της αστυνομίας στον καταυλισμό είναι άσχετη με το γεγονός ότι την προηγούμενη ημέρα είχαμε επίσκεψη στα Χανιά βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Πρέπει  να βάλουμε τέλος στη νέα ρατσιστική εκστρατεία κατά των τσιγγάνων που δίνει αέρα στα πανιά των νεοναζί σε όλη την Ευρώπη".

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18/12/2013 - 21:27