Φωτογραφία alterthess.gr

Εξαίρεση της Παιδείας από το Μνημόνιο ζητούν οι Πρυτάνεις

Μήνυμα προς την κεντρική εξουσία για την «εξαίρεση της Παιδείας από το Μνημόνιο» καθώς «η Παιδεία είναι επένδυση στο μέλλον και όχι δαπάνη στο Προϋπολογισμό» έστειλαν χθες από τη Θεσσαλονίκη οι πρυτάνεις. Η 74η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε των Ελληνικών Πανεπιστημίων, κατέληξε σε σειρά ομόφωνων ψηφισμάτων για τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων, το θέμα του ΕΚΠΑ και του πρύτανη του, τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, την έρευνα και τους νέους οργανισμούς των πανεπιστημίων. Ο υπουργός Παιδείας που ήταν προσκεκλημένος στις εργασίες της Συνόδου, δήλωσε την τελευταία στιγμή πως δεν θα παραστεί και αντ' αυτού παρευρέθη ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου. Οι Πρυτάνεις των οκτώ Πανεπιστημίων θα έχουν συνάντηση με τον Κ. Αρβανιτόπουλο τη Δευτέρα.

 

Οι Πρυτάνεις στηρίζουν Πελεγρίνη

«Η σύνοδος γίνεται υπό τη βαριά σκιά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημία με τη μείωση κατά 60% του τακτικού τους προϋπολογισμού εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας» ανέφερε, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις, προεδρεύων της Συνοδου και πρύτανης του ΑΠΘ Ι. Μυλόπουλος, χαρακτηρίζοντας τη διαθεσιμότητα μέτρο καταστροφικό, άδικο και ατεκμηρίωτο.

Οι συνεπειες, συμπλήρωνε, φαίνονται τώρα που τα πανεπιστήμια προσπαθούν να λειτουργήσουν χωρίς το απολύτως απαραίτητο διοικητικό προσωπικό τους εκφράζοντας ανησυχία «για πολλά χαμένα εξάμηνα στο μέλλον».

Ο κ. Μυλόπουλος επανελαβε ότι στο ζήτημα της διαθεσιμότητας οι πρυτάνεις ζητούν τις εγγυήσεις και τις δεσμεύσεις του κ. Αρβανιτόπουλου για την επαναφορά του συνόλου των διοικητικών υπαλλήλων στην εργασία.

«Πρέπει η Ελλάδα να υιοθετήσει αυτό που έχουν υιοθετήσει οι Ευρωπαϊκές χώρες, ότι η παιδεία είναι επένδυση για το μέλλον και όχι δαπάνη» ξεκαθάριζε καλώντας την κυβέρνηση να εξαιρέσει την Παιδεία από το μνημόνιο.

Κάλεσε επίσης το Υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει την ελάχιστη στήριξή του στα πανεπιστήμια ανακαλώντας το 15% της μείωσης στον προϋπολογισμού του 2014 και την αποδέσμευση ταμειακών υπολοίπων προηγούμενων ετών.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων εξέφρασε επίσης την πλήρη συμπαράστασή της στον πρύτανη του ΕΚΠΑ, θεωρώντας «άδικες τις διώξεις» και ζήτησε «την άμεση ανάκληση κάθε δίωξης κατά του πρύτανη του ΕΚΠΑ» .

«Ζητούμε να ανοίξει το ΕΚΠΑ» είπε ο Προεδρεύων της Συνόδους σημειώνοντας «στηρίζουμε τις ενέργειες του πρύτανη και της Συγκλήτου του».

Πηγές: Ναυτεμπορική - alterthess.gr

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14/12/2013 - 09:13