Ο Γιανγκ Σονγκ Θαέκ (δεξιά) δίπλα στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγ Ουν. REUTERS/Jason Lee

Β. Κορέα: Εκτελέσθηκε ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν

Ό θείος του βορειοκορεάτη ηγέτη  Κιμ Γιονγ Ουν, Γιανγκ Σονγκ Θαέκ και μέχρι πρότινος νούμερο 2 στο  καθεστώς εκτελέσθηκε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και αναμεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο πανίσχυρος Σονγκ Θαέκ που βοήθησε τον σημερικό ηγέτη να ανέλθει στην εξουσία εκτελέσθηκε καθώς απεδείχθη  ότι ήθελε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Η δίκη του διεξήχθη από στρατοδικείο και η θανατική ποινή που του επιβλήθηκε εφαρμόσθηκε αμέσως την Πέμπτη στις 12 Ιανουαρίου.

Η είδηση της καθαίρεσης του Γιανγκ Σονγκ Θαέκ έγινε γνωστή στις 4 Δεκεμβρίου. Πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας, ανέφεραν ότι Θάεκ, μέντορας του Κιμ, απομακρύνθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας,  το πιο ισχυρό όργανο λήψης αποφάσεων του καθεστώτος.

«Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης, όπως όλα δείχνουν, του Γιανγκ Σονγκ Θάεκ από τη θέση του, φαίνεται πως έχει σχέση με την κόντρα του με το στρατό. Ο στρατός διαμαρτυρόταν για τη δύναμη του Γιανγκ, που ήταν το πρόσωπο - κλειδί στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε  τότε ο αναλυτής Παρκ Γιονγκ Γιν.  Μάλιστα πληροφορίες ήθελαν τους δύο συνεργάτες του Γιανγκ Σονγκ Θαέκ να  εκτελέστηκαν δημοσίως στα μέσα Νοεμβρίου, κατηγορούμενοι για διαφθορά.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, ανέφερε ότι  κ. Γιανγκ απομακρύνθηκε από τη θέση υψηλής ευθύνης που κατείχε επειδή προέβη σε «εγκληματικές πράξεις» και επειδή ηγήθηκε «αντεπαναστατικής οργάνωσης».

Πηγή: Reuters