Καυγάς στο τουρκικό κοινοβούλιο για το "Κουρδιστάν"

Η ονομασία "Κουρδιστάν" που αποτελεί ταμπού για την τουρκική πολιτική στάθηκε αφορμή να σημειωθεί συμπλοκή σήμερα μεταξύ εθνικιστών βουλευτών και συναδέλφων τους του φιλοκουρδικού κόμματος, στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Οι βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος MHP κατέθεσαν αίτημα ζητώντας να απαλειφθεί η λέξη «Κουρδιστάν» από τα πρακτικά του κοινοβουλίου. Το αίτημά τους εξόργισε τους συνάδελφούς τους του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), ένας βουλευτής του οποίου φώναξε: «Το Κουρδιστάν, οι Κούρδοι και η κουρδική γλώσσα υπάρχουν». Ενας άλλος βουλευτής του BDP προσπάθησε να δώσει μια γροθιά σε έναν εθνικιστή συνάδελφό του και το επεισόδιο κατέληξε σε καυγά με τη συμμετοχή κι άλλων βουλευτών.

Οι αρχές της Άγκυρας αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τη λέξη «Κουρδιστάν» για να αναφερθούν την αυτόνομη περιοχή των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, προτιμώντας τον όρο «κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση», καθώς φοβούνται ότι ο όρος «Κουρδιστάν» ενδέχεται να ενθαρρύνει τις αυτονομιστικές βλέψεις των Κούρδων της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη «Κουρδιστάν» όταν δέχθηκε τον πρόεδρο της αυτόνομης περιοχής του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.