Απόπειρα "κοινωνικού αυτοματισμού" σε βάρος των απεργών των ΑΕΙ με "επικοινωνιακά" κόλπα

Απόπειρα που εκπορεύεται από φιλοκυβερνητικούς συνδικαλιστές για να στηθεί σκηνικό «κοινωνικού αυτοματισμού», θεωρούν την ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚΠΑ, ότι το πρωί της Τετάρτης το Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει κανονικά, οι εργαζόμενοι που λειτουργούν στα  πλαίσια της απεργιακής επιτροπής.


Η διαρροή (αργά το βράδυ για να υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα απάντησης) σε μερίδα των ΜΜΕ της σχετικής ανακοίνωσης, αποκρύπτοντας ότι η απεργία συνεχίζεται, όπως και η περιφρούρηση, θεωρούν ότι στοχεύει στο να χρησιμοποιήσει φοιτητές και γονείς σαν «πολιορκητικό κριό», μεταφέροντας «πίεση» στους απεργούς.

Παράλληλα, μεθοδεύεται χωρίς να έχει συγκληθεί σε σώμα το Δ.Σ. η τοποθέτηση κάλπης, με πρωτοβουλία της πλειοψηφούσας παράταξης στο συμβούλιο, για την οποία εκτός από την κατά καιρούς επιχειρηματολογία στελεχών της υπέρ του μορφώματος της Δ.Τ., αποκαλυπτικά είναι τα όσα καταγγέλουν οι απεργοί του ΕΚΠΑ στην ιστοσελίδα τους.Με τίτλο "Ενημέρωση σχετικά με την αυριανή κάλπη", έχουν αναρτήσει την ακόλουθη ανακοίνωση:


"Συνάδελφοι, Η διαδικασία της κάλπης που προωθεί η πλειοψηφία του ΔΣ, για αύριο 4/12 ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΝΟΜΗ. Έχουμε αποστείλει το Καταστατικό του Συλλόγου σε δικηγόρο καθώς και τις αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων, στις οποίες φαίνεται ότι η απόφαση της 26/11 την οποία επικαλείται το Προεδρείο (Επόμενη Γενική Συνέλευση Πέμπτη 28/11/2013 στις 11:00πμ και μυστική ψηφοφορία με κάλπη όπως ορίζει το καταστατικό), αντικαταστάθηκε από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 28/11/2013, κατά την οποία το σώμα ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΚΑΛΠΗ καθώς υπήρχαν προτυπωμένα Ψηφοδέλτια (το ένα έγραφε ΝΑΙ στις προτάσεις του Υπουργείου και το άλλο ΝΑΙ στη συνέχιση της απεργίας). ΑΚΟΜΗ και σε περίπτωση που επιχειρηθεί να διεξαχθεί η ψηφοφορία, ο δικηγόρος μας ενημέρωσε ότι ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΚΥΡΟ, καθότι η διαδικασία είναι ΕΚΝΟΜΗ και μπορούμε να κινηθούμε ΝΟΜΙΚΑ ως έχοντες νόμιμο συμφέρον" .
 
Mε δεύτερη ανακοίνωσή της η απεργιακή επιτροπή χρεώνει στην πελιοψηφούσα παράταξη του Δ.Σ. απόφαση που αυτή έλαβε χωρίς να συγκαλέσει το σώμα, για διεξαγωγή εκλογών με κάλπη για την πορεία των κινητοποιήσεων. . Χαρακτηριστικά, αναφέρει σε ανακοίνωση με τίτλο "Κάλπη υπέρ του υπουργείου", τα ακόλουθα:
"Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Παιδείας, ακυρώνοντας στην πράξη κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί ως τώρα στο διάλογο:
- Στέλνει στο πειθαρχικό τον πρύτανη του ΕΚΠΑ - Ανακοινώνει ότι σταματάει κάθε συζήτηση με τους απεργούς του ΕΚΠΑ Το προεδρείο του ΔΣ, εμφανιζόμενο αυτή τη φορά ως παράταξη, συνεχίζει να λειτουργεί σε διατεταγμένη -κυβερνητική- υπηρεσία. Προωθεί την άνευ όρων παράδοση στο υπουργείο των εργαζομένων του ΕΚΠΑ, μετά από 13 εβδομάδες απεργίας, ενώ παράλληλα:
- Παραβιάζει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για συνέχιση της απεργίας έως και την Πέμπτη, 5/12, με συνέχιση του διαλόγου και νέα ΓΣ την ίδια μέρα, απόφαση την οποία υπερψήφισε.
- Προχωράει για μια ακόμη φορά σε μια επιχείρηση ακύρωσης στην πράξη της συλλογικής μας απόφασης, καλώντας σε ψηφοφορία αύριο Τετάρτη για αποδοχή της πρότασης του υπουργού, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ για την εφαρμογή της.
- Παραβιάζει για μια ακόμη φορά βασικές αρχές του καταστατικού του Συλλόγου, επιχειρώντας να προκηρύξει ψηφοφορία με κάλπη από το ΔΣ.
- Αγνοεί επί της ουσίας τη δίωξη του Πρύτανη του Ιδρύματος και συντάσσεται ΑΝΟΙΧΤΑ με το υπουργείο που παραβιάζει κατάφορα το αυτοδιοίκητο. - Αγνοεί την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση της Συγκλήτου, της οποίας η απόφαση είναι καθοριστική τόσο για τη δίωξη του Πρύτανη, όσο και για το διάλογο με το υπουργείο.
- Αγνοεί την αυριανή πρώτη συνάντηση των 8 ΑΕΙ και της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τον υπουργό. Συντασσόμενο με την κυβερνητική προπαγάνδα: - Χρεώνει στους εργαζόμενους την ευθύνη για τη μη λειτουργία του ΕΚΠΑ, πράγμα για το οποίο αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση, που έχει μειώσει το προσωπικό του Ιδρύματος κατά 571 εργαζόμενους.
- Κηρύσσει επιστράτευση αντ’ αυτού (του υπουργού) για τους εργαζόμενους, απαιτώντας να επιστρέψουν αυτοί άμεσα στις δουλειές τους. Υπερβαίνει ακόμα και το μέγεθος της επιστράτευσης που θα μπορούσε να κάνει το υπουργείο, αφού προστάζει να επιστρέψουν ακόμα και οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή αργία, ώστε να λειτουργήσουν όλες οι υπηρεσίες του ΕΚΠΑ, πράγμα αδύνατο χωρίς αυτούς.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν εξωνημένο γραφειοκράτη συνδικαλιστή να εμποδίσει την υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας. Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να συγκεντρωθούν μαζικά στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου αύριο Τετάρτη και ώρα 08.00 πμ για να περιφρουρήσουν την απεργία και τις αποφάσεις της Γενικής μας Συνέλευσης και να αποτρέψουν την απόπειρα πραξικοπήματος της παράταξης της πλειοψηφίας".


Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων ΕΚΠΑ

 

Σχετική είδηση: Συντονισμός Δευτεροβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων: "Όλοι στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργαζόμενων στα ΑΕΙ"