Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Από το Ρακί στο Ούζο
 
  Το νέο βιβλίο του Κώστα Πασχάλη " Απο το Ρακί στο Ούζο" θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση  την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 7 το βράδυ  στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο κ. Στέλιος Μπουφίδης , δημοσιογράφος και η κυρία Νίκη Μερκούρη συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής , τηλεοπτική σεφ και ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Πασχάλης. Την διοργάνωση της εκδήλωσης έχει η "Ποτοποιία Μπέη" , η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και ο Σύλλογος Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης.   Το βιβλίο «Από το Ρακί στο Ούζο» είναι μια ανοιχτή πρόσκληση σ’ ένα «μεθυστικό ταξίδι γευσιγνωσίας και ουζοποσίας», σ’ ένα ταξίδι στην ιστορία των πολιτισμών και στη «γεωγραφία των γεύσεων», που ξεκινά από την Αίγυπτο του 5ου μ.Χ. αιώνα (την κοιτίδα της αλκοολικής απόσταξης) για να καταλήξει στο μικρό καφενεδάκι του πλέον απομακρυσμένου χωριού της Ελλάδας, όπου μια παρέα γερόντων, μοιράζεται το ούζο με μερικές ελιές, λίγο τυράκι, και κάποιες «μπούκες» ψωμιού.
   Το βιβλίο δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη, μέσα από την συναρπαστική ιστορία της αλκοόλης, να ανακαλύψει τις «εκλεκτικές συγγένειες» ανάμεσα στα διάφορα αλκοολούχα αποστάγματα (όπως την ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στο Ρακί και το Ούζο) και πρωτίστως να γνωρίσει το Ούζο. Να μάθει οτιδήποτε αφορά στο παρελθόν του και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αυτά που το έχουν αναδείξει ως το προσφιλέστερο ποτό της χώρας μας. Να γνωρίσει τους τρόπους παραγωγής του, να παρακολουθήσει την ιστορική πορεία του μέσα από τα ποτοποιεία, τα μπακάλικα, τα καφενεία, τα ουζάδικα και το ποτοπωλεία. Να μυηθεί στην «τελετουργία» της πόσης του, να μοιραστεί εμπειρίες και βιώματα, να οσφρηστεί τα πλούσια αρώματά του, να νιώσει τη μοναδικότητα της γεύσης του. Γεύση απόλυτα συνυφασμένη με την παράδοσή μας. 
 
 
Ενημερωτική εκδήλωση για τη στέβια
 
Το Τμήμα  Αγροτικής Κτηνοτροφικής Παραγωγής και Αλιείας του Δήμου Σερρών  θα πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλωση την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου  στις 6:30 το απόγευμα στην αίθουσα του 1ου ορόφου της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. (πρώην Δ.Ε.Π.Κ.Α.) με θέμα: «Στέβια-Νέα δυναμική και κερδοφόρα καλλιέργεια». Θα μιλήσει ο κος Αργυρόπουλος Γεώργιος από την εταιρεία EUROSTEVIA