Η αντιπολίτευση στην Ουκρανία ζητεί πρόωρες εκλογές

Η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση της Ουκρανίας αξίωσε την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην χώρα και την αποχώρηση από την εξουσία του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ θα έχει αργότερα το Σάββατο συνάντηση με τους πρεσβευτές της ΕΕ, δήλωσε στέλεχός της, μετά την διάλυση από την αστυνομία με την βία διαδήλωσης φιλοευρωπαίων στο Κίεβο.

 

"Αξιώνουμε την παραίτηση του Ζαχαρτσένκο (υπουργός Εσωτερικών), μια έρευνα και την δίωξή του, την παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου, την διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών", δήλωσε ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος Μπατκιβσίνα (η Πατρίδα), σε δημοσιογράφους.

"Θα έχουμε μια συνάντηση εντός μιας ώρας με όλους τους πρεσβευτές της ΕΕ και θα πούμε στους δυτικούς μας εταίρους: έχει τελειώσει ο χρόνος των συνομιλιών", πρόσθεσε.

"Πήραμε από κοινού την απόφαση, τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (το Μπατκιβσίνα, το Ουντάρ του Βιτάλι Κλίτσκο και το Σβόμποντα), να σχηματίσουμε ένα αρχηγείο εθνικής αντίστασης", πρόσθεσε ο Γιάτσενιουκ.

"Αρχίσαμε να ετοιμάζουμε μια γενική απεργία", πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ηγέτες των τριών κύριων παρατάξεων της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης της Ουκρανίας συναντήθηκαν σήμερα μετά την βίαιη διάλυση τις πρώτες πρωινές ώρες μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας περίπου χιλίων φιλοευρωπαίων διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν καταλάβει την Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Οι διαδηλωτές αυτοί διαμαρτύρονταν για την άρνηση χθες του προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, η οποία προετοιμαζόταν εδώ και μήνες.

Οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν έντονα στην απόφαση αυτή, καταγγέλλοντας την άσκηση πιέσεων από την Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ