Αποπομπή Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία

Η ιταλική Γερουσία απέπεμψε από το σώμα, μετά από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες, τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λόγω της οριστικής καταδίκης του σε φυλάκιση ενός έτους για φορολογική απάτη.

Κατά την ισχύουσα νομοθεσία, για τα επόμενα έξι χρόνια ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί στο ιταλικό κοινοβούλιο. “Μπορούμε να δουλέψουμε, να κάνουμε πολλά, έστω και αν δεν είμαι πλέον στο κοινοβούλιο” δήλωσε ο μεγιστάνας των media.

"Κάναμε απλώς ό,τι μας επέβαλε ο νόμος, δεν είναι κάτι το εξαιρετικό, είναι ακριβώς αυτό το οποίο έπρεπε να γίνει", επισήμανε ο Ντάριο Στεφάνο, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της γερουσίας, που είχε εισηγηθεί να αποπεμφθεί ο Μπερλουσκόνι.
 
Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς λίγο πριν από την ψηφοφορία της ολομέλειας της γερουσίας απευθύνθηκε σε πλήθος υποστηρικτών του που συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του, το μέγαρο Γκρατσιόλι, στο κέντρο της Ρώμης. Καταφέρθηκε και πάλι κατά της "πολιτικοποιημένης δικαιοσύνης" και των "αριστερών δικαστών που θέλουν να βοηθήσουν την παράταξή τους να καταλάβει την εξουσία". "Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ, σας το υπόσχομαι, θα τραβήξουμε μπροστά", είπε στους υποστηρικτές του και χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα "ημέρα πένθους για τον νόμο, το δίκαιο και την δημοκρατία".

Το κόμμα του Μπερλουσκόνι γνωστοποίησε την Τρίτη την αποχώρησή του από την κυβέρνηση συνασπισμού κάτι που ωστόσο δεν στοίχισε την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης η οποία πήρε  ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2014.