Προς άρση του αδιεξόδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών;

Θετικά αποτιμήθηκε από τους συμμετέχοντες το αποτέλεσμα της συνάντησης του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τη μικτή επιτροπή πανεπιστημιακών και διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η μικτή επιτροπή έλαβε τη δέσμευση ότι δεν απολυθεί κανένας υπάλληλος, ωστόσο οι λεπτομέρειες θα τεθούν επί τάπητος στη γενική συνέλευση των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Η Απεργιακή Επιτροπή των εργαζομένων στο ΕΚΠΑ εξέφρασε ήδη τις επιφυλάξεις της σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική παραχώρηση από το υπουργείο και με ανακοίνωσή της έκανε λογο για παζάρια κυβέρνησης - συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. 

«Ζήτησα από τον υπουργό να μην χάσει κανένας τη δουλειά του κι έλαβα τη σχετική δέσμευση» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης. Τόνισε επίσης ότι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του και επανέλαβε ότι βούληση της Συγκλήτου είναι να λειτουργήσει άμεσα.

Εκ μέρους των διοικητικών υπαλλήλων, η πρόεδρος του συλλόγου Νάνσυ Μιχοπούλου, αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα της συνάντησης, ενώ ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης σημείωσε ότι εξειδικεύτηκε η πρόταση των πέντε σημείων που κατέθεσε προχθές ο υπουργός στον πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Ειδική αναφορά έγινε και στο θέμα της μοριοδότησης των υπαλλήλων. Όπως τονίστηκε, οι υπάλληλοι που δεν απογράφηκαν και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού, θα έχουν ένα αρνητικό πρόσημο στη μοριοδότησή τους έναντι εκείνων που απογράφηκαν.

Νωρίς το απόγευμα, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος συναντάται και με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

 

 

 

Στο ΑΠΘ

 

 

Σε εκτακτη συνεδρίαση της συγκλήτου του ΑΠΘ συζητήθηκαν, παρουσία διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών, οι θέσεις του υπουργείου Παιδείας για το θέμα της διαθεσιμότητας.

 

Ο πρύτανης Ι. Μυλόπουλος ενημέρωσε για τις προτάσεις του υπουργείου, σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ άλλων, θα υπάρχει δυνατότητα «η όποια υποστελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει» με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των ιδρυμάτων και την «κατάρτιση και έγκριση του Οργανισμού» τους να αντιμετωπιστεί μέσω της δια-ιδρυματικής κινητικότητας υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα. Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα στους διοικητικούς υπαλλήλους που είναι σε διαθεσιμότητα και έχουν τα προσόντα να τοποθετηθούν σε θέσεις εργαστηριακού προσωπικού (ν.4009). Παράλληλα, θα εξεταστούν οι ενστάσεις για αποκατάσταση ανακριβειών κατά την απογραφή τους.

 

Κατά τη συζήτηση εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το εάν το ΑΠΘ μπορεί να λειτουργήσει μετά τη διαθεσιμότητα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε τομείς (γραμματείες, ορκωμοσίες, κ.α.). Υπάλληλος του τεχνικού κλιμακίου προειδοποίησε για τον κίνδυνο άμεσης διακοπής της θέρμανσης των κτιρίων καθώς «από τους 18 μονίμους υπαλλήλους του κλιμακίου εξαιρείται της διαθεσιμότητας μόνο ένας».

 

Οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι φοιτητές αποχώρησαν και τα μέλη της συγκλήτου συνεδριάζουν για να εκδώσουν σχετικό ψήφισμα.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27/11/2013 - 19:04