Μεγάλη Βρετανία: Πολυήμερη απεργία των γιατρών του NHS με αίτημα καλύτερους μισθούς

Ειδικευόμενοι γιατροί και ειδικευμένοι νοσοκομειακοί γιατροί θα απεργήσουν για πρώτη φορά ταυτόχρονα στην Αγγλία, ζητώντας καλύτερους μισθούς, σε μια νέα κλιμάκωση της κρίσης που μαστίζει το βρετανικό σύστημα υγείας. Όπως ανακοίνωσε η Βρετανική Ιατρική Ένωση (BMA) οι γιατροί θα προχωρήσουν σε πολυήμερη απεργία, μεταξύ 20ής Σεπτεμβρίου-4ης Οκτωβρίου, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.

Καθώς η αγοραστική τους δύναμη μειώθηκε λόγω της λιτότητας που επιβλήθηκε μετά το 2010 και στη συνέχεια, εδώ και έναν χρόνο, από τον υψηλό πληθωρισμό, οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ζητούν αυξήσεις μισθών μεγαλύτερες του 6% που έχει προτείνει η συντηρητική κυβέρνηση.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά αυτό δεν είναι δεδομένο ότι θα συμβεί: ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να τις σταματήσει, κάνοντάς μας μια αξιόπιστη πρόταση», διαβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι των ειδικευόμενων γιατρών.

Ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «απογοητευτική» ανακοίνωση και κάλεσε τους γιατρούς «να σταματήσουν την παράλογη αναταραχή». Πρόσθεσε επίσης ότι «η πόρτα του παραμένει ανοιχτή» για να συζητηθεί το θέμα των συνθηκών εργασίας αλλά απέρριψε και πάλι κάθε νέα διαπραγμάτευση για το μισθολογικό. Ο υπουργός κατήγγειλε τις κινητοποιήσεις που οδήγησαν τον τελευταίο χρόνο στην ακύρωση περισσότερων από 800.000 ραντεβού στην Αγγλία, με ένα εθνικό σύστημα υγείας ακόμη πιο αποδυναμωμένο έπειτα κι από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία είχε ξεπεράσει το 10%, αλλά τον Ιούλιο έπεσε στο 6,8%. Παραμένει πάντως ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών των G7.