Η Δανία προχωρά σε απαγόρευση καύσης ιερών κειμένων

Η Δανία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την καύση ιερών κειμένων, συμπεριλαμβανομένου του Κορανίου σε διαδηλώσεις, με την κυβέρνηση της χώρας να επισημαίνει ότι τέτοιου είδους δράσεις «είναι υπέρ των εξτρεμιστών» και μπορεί να έχουν «σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τη Δανία».

 

Η κυβέρνηση της Δανίας είπε ότι θα διερευνήσει νομικά μέσα για να σταματήσει τις διαμαρτυρίες που περιλαμβάνουν το κάψιμο ιερών κειμένων υπό ορισμένες συνθήκες, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια μετά από αντιδράσεις για τέτοια περιστατικά που βεβήλωσαν το Κοράνι στη Δανία και τη Σουηδία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να «διερευνήσει» την παρέμβαση σε καταστάσεις όπου «υβρίζονται άλλες χώρες, πολιτισμοί και θρησκείες, και όπου αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τη Δανία, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια».

«Αυτό πρέπει φυσικά να γίνει στο πλαίσιο της συνταγματικά προστατευόμενης ελευθερίας της έκφρασης και με τρόπο που να μην αλλάζει το γεγονός ότι η ελευθερία της έκφρασης στη Δανία έχει πολύ ευρύ πεδίο εφαρμογής», προστίθεται στην ανακοίνωση, τονίζοντας ότι αυτές οι αρχές είναι από τις πιο σημαντικές για τη χώρα.

Το τελευταίο διάστημα, σε αρκετές κινητοποιήσεις διαδηλωτές έκαψαν αντίτυπα του Κορανίου, γεγονός που προκάλεσε διπλωματικές κρίσης ανάμεσα στη Σουηδία και τη Δανία με χώρες του μουσουλμανικού κόσμου.

Η κυβέρνηση της Δανίας σημείωσε ότι οι διαδηλώσεις «έφτασαν σε ένα επίπεδο όπου η Δανία, σε πολλά μέρη του κόσμου σε όλες τις ηπείρους, αντιμετωπίζεται ως μια χώρα που διευκολύνει την προσβολή και την υποτίμηση των πολιτισμών, των θρησκειών και των παραδόσεων άλλων χωρών» και πως ο «πρωταρχικός σκοπός» ορισμένων από τις ενέργειες ήταν να προκαλέσουν και «θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες».

Και η Σουηδία

Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστενσον, δήλωσε ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Δανέζα ομόλογό του, Μέτε Φρέντρικσεν, καθώς ανάλογες κινήσεις σχεδιάζει και η κυβέρνηση της Σουηδίας.

«Έχουμε επίσης αρχίσει να αναλύουμε τη νομική κατάσταση ήδη… προκειμένου να εξετάσουμε μέτρα για την ενίσχυση της εθνικής μας ασφάλειας και της ασφάλειας των Σουηδών στη Σουηδία και σε όλο τον κόσμο», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός, σε ανάρτηση που έκανε στο Instagram.

Στις 27 Ιουλίου, η κυβέρνηση της Σουηδίας διέταξε 15 κυβερνητικές υπηρεσίες -συμπεριλαμβανομένων των ένοπλων δυνάμεων της Σουηδίας, αρκετών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και της σουηδικής φορολογικής υπηρεσίας- να ενισχύσουν την ικανότητα της χώρας να αποτρέπει την τρομοκρατία ως απάντηση σε μια επιδεινωμένη κατάσταση ασφαλείας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς διαπιστώθηκε ότι η χώρα είχε γίνει στόχος εκστρατειών παραπληροφόρησης.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ κάλεσαν για συνάντηση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που εδρεύει στην Τζέντα για να αντιμετωπίσει τη βεβήλωση του Κορανίου τόσο στη Σουηδία όσο και στη Δανία.