Βράζει η Γαλλία για την αστυνομική βία, οι αρχές απαγορεύουν κινητοποιήσεις

Οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν την ετήσια πορεία που γίνεται στη μνήμη του Ανταμά Τραορέ, ενός 24χρονου μαύρου πολίτη, ο οποίος πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση το 2016. Παρά τις προσπάθειες της οικογένειάς του ποτέ δεν ασκήθηκαν διώξεις κατά των αστυνομικών που φέρονται να ευθύνονται για τον θάνατό του, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ: Τον έριξαν κάτω και πίεσαν το σώμα του τόσο ώστε πέθανε από ασφυξία.

Αρχικά η πορεία είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Βαλ-ντ'Ουάζ, αλλά απαγορεύθηκε. Όταν οι διοργανωτές τη μετέθεσαν για την Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, την απαγόρευσαν επίσης, με την αιτιολογία ότι καθυστέρησαν να την ανακοινώσουν, ώστε να προετοιμαστεί η αστυνομία και πως η πορεία είναι «πιθανόν να προσελκύσει ριζοσπαστικά στοιχεία με σκοπό τη διάπραξη πράξεων βίας».

Μετά τα πολύ σοβαρά επεισόδια που διήρκεσαν έξι μέρες και νύχτες, με αφορμή τον θάνατο από εξ επαφής πυρά αστυνομικού του 17χρονου Ναέλ, οι γαλλικές αρχές, φοβούνται επανάληψη της βίας.  Ωστόσο, όπως τόνισαν οι διοργανωτές της πορείας για τον Τραορέ, η πραγματοποίησή της θα ήταν μια «πολύτιμη και απαραίτητη ανάμνηση για τις οικογένειές μας και για όλους όσους υπερασπίζονται την ισότητα και θέλουν να σταματήσει η αστυνομική ατιμωρησία».

Δύο ακόμη πορείες στο Παρίσι, πορείες σε άλλες πόλεις

Ωστόσο, δύο άλλες διαδηλώσεις έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, μια αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη και μια δεύτερη από την Ένωση Ουκρανών.

Επιπλέον διαδηλώσεις για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ έχουν προγραμματιστεί μέσα στο σαββατοκύριακο σε πολλές γαλλικές, μεταξύ των οποίων η Μασσαλία και το Στρασβούργο.

Περισσότερα από 3.700 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία σε σχέση με τις διαδηλώσεις από τον θάνατο του Nahel, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 1.160 ανηλίκων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.