Επιχείρηση μαμούθ με 14.000 συλλήψεις στη Λατινική Αμερική

Κατασχέθηκαν χιλιάδες όπλα και τόνοι κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών, η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 5,7 δισ. δολάρια. 

Για περίπου είκοσι ημέρες η Interpol σε συνεργασία με τοπικές Αρχές κρατών της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής πραγματοποίησε μια επιχείρηση μαμούθ κατά των καρτέλ ναρκωτικών με την ονομασία Trigger IX.

Τα νούμερα που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά, καθώς γίνεται λόγος για περισσότερες από 14.000 συλλήψεις και κατασχέσεις χιλιάδων όπλων, αλλά και πάνω από 200 τόνων ναρκωτικών. 

Όπως ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στη Λιόν, η επιχείρηση  διεξήχθη από τις 12 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου. Κατασχέθηκαν 203 τόνοι κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών, η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι φτάνει τα 5,7 δισ. δολάρια. Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 372 τόνοι χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ναρκωτικών (ηρωίνης, κοκαΐνης, αμφεταμινών και άλλων).

Συνολικά, οι αρχές χωρών της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής προχώρησαν σε 14.260 συλλήψεις. Κατασχέθηκαν 8.263 παράνομα όπλα και 305.000 γεμιστήρες «στη μεγαλύτερη επιχείρηση για την αντιμετώπιση της παράνομης οπλοφορίας που έχει συντονίσει ποτέ η Ιντερπόλ».

Περίπου 100.000 πυρομαχικά βρέθηκαν στην Ουρουγουάη, η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί ποτέ στη χώρα αυτή. Τα διακινούσαν δύο Ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα πάντα με τη διεθνή αστυνομία.

«Το γεγονός ότι μια επιχείρηση κατά των παράνομων όπλων κατέληξε σε κατασχέσεις τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών είναι άλλη μια απόδειξη ότι αυτά τα αδικήματα συνδέονται μεταξύ τους», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, Γιούργκεν Στοκ.

Η Trigger ΙΧ οδήγησε εξάλλου στην αποκάλυψη μιας σειράς άλλων εγκλημάτων – από υποθέσεις διαφθοράς μέχρι τρομοκρατικές ενέργειας. Εξαρθρώθηκαν συνολικά 20 εγκληματικά δίκτυα που δρούσαν σε διάφορες χώρες.

Μεταξύ άλλων, συνελήφθησαν μέλη του Καρτέλ των Βαλκανίων, της πανίσχυρης βραζιλιάνικης εγκληματικής οργάνωσης Πριμέιρο Κομάντο ντα Καπιτάλ και της Μάρα Σαλβατρούτσα, της μαφίας του Σαλβαδόρ. Όλες αυτές οι οργανώσεις δρουν στην Κεντρική Αμερική και τις ΗΠΑ και εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο όπλων.

Έντεκα θύματα διακίνησης ανθρώπων απελευθερώθηκαν στην Παραγουάη, χάρη σε αυτήν την επιχείρηση.

Στην Trigger IX συμμετείχαν 15 χώρες της περιοχής και περίπου 100 οργανισμοί επιβολής του νόμου, όπως η Υπηρεσία Αλκοόλ, Όπλων και Εκρηκτικών των ΗΠΑ.