Διάσωση 600 προσφύγων ανοιχτά της Σικελίας

Κινδύνευσαν χθες περίπου 600 άνθρωποι, που επέβαιναν σε ένα αλιευτικό σκάφος σε δύσκολες καιρικές  συνθήκες  ανοιχτά της Σικελίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος ANSA.

Η ιταλική ακτοφυλακή επιχείρησε για τη διάσωσή τους νοτιοανατολικά του νησιού. Εκατό και πλέον από τους πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη στεριά από πλοίο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, στην Κατάνη. Άλλοι 200 αναμένονται εκεί σήμερα, ενώ 300 μεταφέρονται με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στην Αουγκούστα, κοντά στις Συρακούσες.

Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Watch σημείωσε πως εντόπισε αρκετά πλοία με μετανάστες στη Μεσόγειο το σαββατοκύριακο. Το ένα μετέφερε 221 ανθρώπους, που διασώθηκαν και αυτοί από την ιταλική ακτοφυλακή, πρόσθεσε. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση της συγκεκριμένης επιχείρησης διάσωσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας καταμετρά πάνω από 32.700 αφίξεις μεταναστών διά θαλάσσης ως τώρα φέτος, έναντι περίπου 7.900 την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας τηρεί αντιμεταναστευτική στάση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην κεντρική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ