Σύγκρουση ρωσικού μαχητικού με αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα

Σοβαρό περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα στη σκιά της αιματηρής σύγκρουσης στην Ουκρανία, καθώς, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με drone του ΝΑΤΟ αμερικανικής προέλευσης.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ρωσικό αεροσκάφος ήταν τύπου Su-27, ενώ το αμερικανικό μη επανδρωμένο ήταν MQ-9. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού αρχηγείου των αμερικανικών δυνάμεων το drone έπεσε σε διεθνή ύδατα.

Η αμερικανική πλευρά επιρρίπτει τις ευθύνες στους Ρώσους πιλότους, καθώς, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον το ρωσικό μαχητικό έριξε καύσιμα μπροστά από το αμερικανικό drone με αποτέλεσμα να προκαλέσει πρόβλημα στην προπέλα του και να αναγκάσει τους χειριστές του να το καταρρίψουν.

Από την πλευρά του ο διευθυντής επικοινωνίας του αμερικανικού συμβουλίου ασφαλείας, Τζακ Κίρμπι, επισήμανε ότι τέτοια περιστατικά δεν είναι ασυνήθιστα, πετώντας, όμως, το μπαλάκι των ευθυνών στη ρωσική πλευρά. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σημείωσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτήση ρουτίνας σε διεθνή ύδατα. 

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για την υπόθεση. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι τα αεροπλάνα τους θα συνεχίσουν να πετούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, Κρίστοφερ Καβόλι έχει ήδη ενημερώσει τα μέλη της συμμαχίας. 

Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ενημέρωση από την Μόσχα.