Νέα μαζική απεργία για αυξήσεις στα νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας

Δεκάδες χιλιάδες γιατροί άρχισαν το πρωί τριήμερη απεργία στα βρετανικά νοσοκομεία ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις, ενώ και την υπόλοιπη εβδομάδα είναι προγραμματισμένες πολυάριθμες διαμαρτυρίες σε συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των τελευταίων μηνών από πολλές κατηγορίες εργαζομένων στη σε μια χώρα όπου ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 10%.

Μέλη του συνδικάτου British Medical Association (BMA) διαδηλώνουν σήμερα μπροστά από νοσοκομεία. «Πίστευα πως με το να γίνω γιατρός, θα ήμουν ανεξάρτητη οικονομικά, όμως αυτό δεν συμβαίνει», δήλωσε η Μπέκι Μπέιτς, μια νεαρή γιατρός στην κεντρική Αγγλία. «Με τα δάνεια για τα δίδακτρα και τα προσωπικά δάνεια, βγήκα από την ιατρική αχολή με χρέος πάνω από 100.000 στερλίνες. Σήμερα, ο μισθός μου δεν μου επιτρέπει ούτε καν να επισκευάσω το αυτοκίνητό μου όταν έχει πρόβλημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το BMA, οι γιατροί αυτοί έχουν χάσει 26% της αμοιβής τους σε πραγματικούς όρους από το 2008, όταν επιβλήθηκαν μέτρα λιτότητας στις υπηρεσίες υγείας. Το συνδικάτο αυτό άρχισε εκστρατεία υποστηρίζοντας πως οι σερβιτόροι στα καφέ πληρώνονται καλύτερα από τους πρωτοδιοριζόμενους γιατρούς. Αυτοί οι τελευταίοι αμείβονται με περίπου 14 στερλίνες (15,8 ευρώ) την ώρα, σύμφωνα με το BMA. «Χάρη σ' αυτή την κυβέρνηση, μπορείς να κερδίσεις περισσότερα σερβίροντας σε καφέ απ' ό,τι σώζοντας ασθενείς», αναφέρει. 

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις κυρίως με τις νοσηλεύτριες και τους σιδηροδρομικούς, αν και εκπαιδευτικοί, σιδηροδρομικοί, συνοριοφύλακες και άλλοι έχουν διεκδικήσει αυξήσεις, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έχουν σημειώσει εκρηκτική αύξηση.

Η Τετάρτη, μέρα παρουσίασης του προϋπολογισμού, αναμένεται μία από τις σημαντικότερες ημέρες της εργατικής κινητοποίησης σε διάστημα πολλών ετών. Δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι του BBC, οδηγοί του μετρό θα απεργήσουν.

Οι επικεφαλής της δημόσιας Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η απεργία για τους ασθενείς. Πάντως, έτσι κι αλλιώς το NHS βρίσκεται σε βαθιά κρίση, εξασθενημένο από τις πολιτικές λιτότητας και τις συνέπειες της πανδημίας.

Οι νέες κινητοποιήσεις έρχονται μετά τη σημαντικότερη απεργία στην ιστορία του συστήματος Υγείας από τη δημιουργία της το 1948, στις 6 Φεβρουαρίου, όταν νοσηλεύτριες και τραυματιοφορείς απήργησαν για πρώτη φορά την ίδια ημέρα.