Αντιπολεμική διαδήλωση λιμενεργατών στην Ιταλία – «Κάτω τα όπλα, πάνω οι μισθοί»

Χθες, Σάββατο (25/2), πραγματοποιήθηκε 24ωρη αντιπολεμική απεργία από λιμενεργάτες στην Ιταλία, οι οποίοι ταξίδεψαν από όλα τα μέρη της χώρας για να συμμετάσχουν σε διαδήλωση στο λιμάνι της Γένοβας, με κεντρικό σύνθημα  «Κάτω τα όπλα, πάνω οι μισθοί»

Το Usb, το βασικό συνδικάτο των Ιταλών λιμενεργατών τονίζει πως όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους: η αποστολή όπλων, τα θανατηφόρα δυστυχήματα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ο πληθωρισμός – ρεκόρ.

Όπως καταγγέλλουν οι εργάτες, παρότι ο Ιταλικός νόμος 185 του 1990 απαγορεύει τη μεταφορά οπλισμού σε εμπόλεμα μέρη, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, καταφέρνουν να τον παρακάμπτουν. Επίσης, οι λιμενεργάτες διεκδικούν να σταματήσει η μεταφορά όπλων και πυρομαχικών για έναν ακόμα λόγο, καθώς θέτει σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι να στείλει όπλα στην Ουκρανία, που ακολουθήθηκε από δύο θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, έχει αναζωπυρώσει τις διαμαρτυρίες των λιμενεργατών.

Η πορεία ξεκινά
Και η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική
Οι λιμενεργάτες απεργούν για να μη φορτώνουν τα όπλα των ιμπεριαλιστών
Πόλεμο στον πόλεμο
Guerra alla Guerra #antireport pic.twitter.com/7YMGqTpqYl

— Chris Avramidis (@chris_avramidis) February 25, 2023

Το σωματείο των λιμενεργατών είναι ξεκάθαρο: «Έχουμε συνδέσει την απεργία για λόγους ασφαλείας με την ήδη προγραμματισμένη απεργία κατά της διέλευσης όπλων από τα λιμάνια, γιατί κι εδώ, εκτός από το ηθικό ζήτημα, το ζήτημα της επαγγελματικής ασφάλειας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής… κι επειδή τα χρήματα που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για την πρόληψη ατυχημάτων χρησιμοποιούνται χωρίς δισταγμό για τη χρηματοδότηση της κλιμάκωσης του πολέμου και για επενδύσεις στη βιομηχανία εξοπλισμών».

Genova, si radunano i primi manifestanti per il corteo contro la guerra e contro la fornitura di armi #corteo #Genova #localteam pic.twitter.com/e6kqpVCyGz

— Local Team (@localteamtv) February 25, 2023

Σημειώνεται πως ήδη για εβδομάδες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και απεργίες σε πολλά ιταλικά λιμάνια και αεροδρόμια (Γένοβα, Λιβόρνο, Τεργέστη, Πίζα κ.λπ.).

Η διαμαρτυρία αφορά επίσης τον πληθωρισμό ρεκόρ ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Στην ανακοίνωση του σωματείου του Usb αναφέρει σχετικά: «Αντί να προωθήσει νομοθεσία για την αύξηση των μισθών – λόγω του πληθωρισμού που βρίσκεται στο 11% και του μη βιώσιμου κόστους ζωής – το ιταλικό κράτος αποφάσισε να μας οδηγήσει σε πόλεμο. Ξοδεύοντας δισεκατομμύρια ευρώ σε όπλα που θα σταλούν στην Ουκρανία… όπλα που περνούν από τα λιμάνια μας και χρησιμοποιούνται για τη δολοφονία εργατών».


In partenza per #Genova
"Giù le armi, su i salari!" pic.twitter.com/I68Ym8l11C

— Lucamaranto✊? (@LUCAMARANTO) February 25, 2023