Γερμανία: Το 4% του ΑΕΠ, περίπου 160 δισ. θα κοστίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτιμούν οι Γερμανοί βιομήχανοι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κοστίσει στη γερμανική οικονομία περίπου 160 δισ. ευρώ  ή περίπου το 4% του ΑΕΠ της το 2023, εκτιμά ο επικεφαλής των Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK), σύμφωνα με το Reuters. 

Αυτό σημαίνει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα είναι μειωμένο κατά 2.000 ευρώ από όσο θα ήταν χωρίς τον πόλεμο, δήλωσε Πίτερ Αντριάν στην “Rheinische Post”. 

Η βιομηχανία έχει μεγαλύτερο μερίδιο στην οικονομία της Γερμανίας από ό,τι σε άλλες χώρες και οι γερμανικές εταιρείες έχουν πληγεί σκληρά από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, που έφτασαν πέρυσι σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με μελέτη της Allianz Trade τον περασμένο μήνα, η γερμανική οικονομία αναμένεται να πληρώσει περίπου 40% περισσότερο για ενέργεια το 2023 σε σχέση με το 2021, πριν από την κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

“Επομένως οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2023 και το 2024 είναι επίσης χαμηλότερες από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες” είπε ο Άντριαν. 

Η Γερμανία, η οποία για δεκαετίες βασιζόταν στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο, έχει πλέον ιδιαίτερα υψηλές τιμές ενέργειας σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν τα δικά τους αποθέματα, ενώ η Γαλλία διαθέτει άφθονη πυρηνική ενέργεια. 

Η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου τρεις έως πέντε φορές υψηλότερη από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες και η ηλεκτρική ενέργεια είναι τέσσερις φορές πιο ακριβή από τη Γαλλία. 

Πηγή: Reuters, monitor.al