«Ο Πάμπλο Νερούδα δηλητηριάστηκε», διαπιστώνει ιατροδικαστική μελέτη

Ένα από τα πιο μεγάλα μυστήρια στη σύγχρονη ιστορία της Χιλής μπορεί τελικά να λύθηκε αφού οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν ότι ο βραβευμένος με Νόμπελ Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα πέθανε αφότου δηλητηριάστηκε με μια ισχυρή τοξίνη, επιβεβαιώνοντας προφανώς υποψίες δεκαετιών ότι δολοφονήθηκε.

Όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο Νερούδα – που έγινε γνωστός ως νεαρός ποιητής με τη συλλογή Είκοσι ποιήματα αγάπης και ένα τραγούδι απελπισίας – πέθανε από καρκίνο του προστάτη και υποσιτισμό στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, μόλις 12 ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε το δημοκρατικά εκλεγμένη σοσιαλιστική κυβέρνηση του φίλου του, προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Αλλά μερικοί, συμπεριλαμβανομένου του ανιψιού του Νερούδα, Ροδόλφου Ρέγιες, πίστευαν εδώ και καιρό ότι δολοφονήθηκε λόγω της αντίθεσής του στην τότε αρχόμενη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ.

Πριν από δέκα χρόνια, ένας Χιλιανός δικαστής διέταξε την εκταφή των λειψάνων του ποιητή αφού ο πρώην σοφέρ του, Manuel Araya, αποκάλυψε ότι ένας ταραγμένος Νερούδα τον είχε καλέσει από το νοσοκομείο του Σαντιάγο όπου νοσηλευόταν για να του πει ότι του έκαναν ένεση στο στομάχι ενώ κοιμόταν. Ο ποιητής πέθανε ώρες αργότερα.

Δείγματα των λειψάνων του Νερούδα εστάλησαν σε εγκληματολογικά εργαστήρια σε τέσσερις χώρες για ανάλυση και το 2015 η κυβέρνηση της Χιλής είπε ότι ήταν «πολύ πιθανό ότι κάποιος τρίτος» ευθύνεται για τον θάνατό του. Δύο χρόνια αργότερα, μια ομάδα διεθνών επιστημόνων είπε ότι ήταν «100% πεπεισμένοι» ότι ο ποιητής δεν πέθανε από καρκίνο του προστάτη.

Τη Δευτέρα, ο ανιψιός του είπε ότι οι επιστημονικές δοκιμές έδειξαν ότι η τοξίνη clostridium botulinum υπήρχε στο σώμα του θείου του όταν πέθανε, υποδηλώνοντας ότι πράγματι «δηλητηριάστηκε» μετά το πραξικόπημα. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης εμπειρογνωμόνων πρόκειται να δημοσιευθούν σε έκθεση την Τετάρτη.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι δεν υπήρχε λόγος να υπήρχε το clostridium botulinum στα οστά του», είπε ο ανιψιός του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe. “Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο Νερούδα δολοφονήθηκε μέσω της παρέμβασης κρατικών πρακτόρων το 1973ψ.

Τα βακτήρια, που παράγουν τη νευροτοξίνη που προκαλεί την αλλαντίαση, ανακαλύφθηκαν σε ένα από τα δόντια του Νερούδα που είχαν εκταφεί το 2017. Ο Ρέις είπε ότι η ανάλυση από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης είχε δείξει ότι τα βακτήρια δεν βρήκαν τον δρόμο τους στο σώμα του Νερούδα από το φέρετρο ή τη γύρω περιοχή.

«Βρήκαμε τη σφαίρα που σκότωσε τον Νερούδα και ήταν στο σώμα του», είπε ο Ρέις στο Εfe. «Ποιος τον πυροβόλησε; Θα το μάθουμε σύντομα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Νερούδα σκοτώθηκε μέσω της άμεσης παρέμβασης τρίτου».

Πηγή: Guardian