Αργεντινή: Βρέθηκε το 131ο παιδί που είχε «κλαπεί» επί δικτατορίας – Μαρξιστές αγωνιστές οι γονείς του

Οι Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου στην Αργεντινή ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη πως «βρήκαν» ακόμη ένα από τα παιδιά που είχαν κλαπεί επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983) από ζευγάρι που συνελήφθη το 1977 και κατόπιν εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος, κατά σειρά το 131ο που έμαθε ποια είναι η αληθινή ταυτότητά του και το πρώτο έπειτα από περίπου τρία χρόνια.

«Με ευτυχία ανακοινώνουμε μια νέα ανακάλυψη (αληθινής) ταυτότητας», ανέφεραν οι «Abuelas» («Γιαγιάδες») στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν.

«Έπειτα από περίπου τρία χρόνια, γιορτάζουμε για μια φορά ακόμη τον εντοπισμό ενός εγγονιού».

Η εμβληματική πρόεδρος των Αμπουέλας, η 92χρονη Εστέλα ντε Καρλότο, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το «εγγόνι υπ’ αρ. 131» έχει σήμερα ηλικία 44 ετών και είναι το παιδί δυο μαρξιστών αγωνιστών, που συνελήφθησαν στο Μπουένος Άιρες τον Οκτώβριο του 1977. Η νεαρή, 19 ετών τότε, ήταν έγκυος σχεδόν τριών μηνών.

«Ο άνδρας αυτός δέχθηκε να κάνει εξέταση (σ.σ. DNA) και χθες η εθνική τράπεζα γενετικών δεδομένων μας ενημέρωσε για το ευτυχές νέο: είναι ο γιος της Λουσίας Ναντίν και του Άλντο Κεβέδο», είπε η ντε Καρλότο, επιδεικνύοντας μια φωτογραφία του ζευγαριού.

Η Εστέλα ντε Καρλότο, εκτίμησε πως πιθανόν το «εγγόνι 131» γεννήθηκε στην ESMA, τη Σχολή Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού, όπου πτέρυγα είχε μετατραπεί σ’ ένα από τα πιο διαβόητα κέντρα κράτησης και βασανιστηρίων της στρατιωτικής χούντας.

Αναζητούνται ακόμη 300 παιδιά
Επί στρατιωτικής δικτατορίας, εκατοντάδες παιδιά —κατά εκτιμήσεις κυμαίνονταν από 300 ως σχεδόν 500— αποσπάστηκαν από μητέρες που κρατούνταν και κατόπιν «εξαφανίζονταν» για να δοθούν σε κάποιο ζευγάρι που ήθελε αλλά δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί, συχνά προσκείμενο στο καθεστώς, με το σκεπτικό ότι έτσι θα μεγάλωναν παιδιά που θα σκέπτονταν «σωστά» από πολιτική σκοπιά.

Κατά τη διάρκεια 45 χρόνων ερευνών, είχαν «επιλυθεί» 130 υποθέσεις μέχρι χθες Πέμπτη. Η εξακρίβωση έχει συχνά οδηγήσει σε συγκινητικές συναντήσεις, ωστόσο ενίοτε γίνεται μετά τον θάνατο. Ωστόσο δεν είχε γίνει καμιά επίλυση τέτοιας υπόθεσης από το εγγόνι «υπ’ αριθμόν 130», τον Ιούνιο του 2019.

Οι Αμπουέλας αναζητούν ακόμη περίπου «300 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας περίπου 45 ετών, που ζουν ανάμεσά μας με ψευδή ταυτότητα. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την ελπίδα πως θα βρούμε όλους τους εγγονούς κι όλες τις εγγονές μας. Οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στον κόσμο», υποσχέθηκε η κυρία ντε Καρλότο. «Είναι δουλειά υπομονής και αγάπης».

Κατά εκτιμήσεις ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)