Ακραία πολιτική κρίση στο Περού

Η σκληρή ακροδεξιά καθαίρεσε τον εκλεγμένο πρόεδρο • Υπό κράτηση ο Πέδρο Κατσίγιο, ο οποίος είχε προαναγγείλει διάλυση της Βουλής • Συνταγματικό χάος στη χώρα.

Πράξη έκανε τις μεθοδεύσεις της η σκληρή ακροδεξιά της χώρας της Λατινικής Αμερικής, καθώς το Κογκρέσο υπερψήφισε σήμερα την καθαίρεση του Πέδρο Καστίγιο, του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου, τον οποίο έχει βάλει στο στόχαστρο σχεδόν από την πρώτη ημέρα της ανάδειξής του στην εξουσία.  Υπέρ της αποπομπής του τάχθηκαν 101 βουλευτές, με έξι να καταψηφίζουν, ενώ καταγράφηκαν και δέκα αποχές.

Λίγη ώρα αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Πέδρο Καστίγιο τέθηκε απόψε υπό κράτηση.

Η διαδικασία καθαίρεσής του ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και βασίζεται στο επιχείρημα ότι ο πρόεδρος είναι «ηθικά ανίκανος» να κυβερνά, ενώ το πολύ δυνατό συντηρητικό μπλοκ τον έχει κατηγορήσει λυσσαλέα για διαφθορά.

Ο Πέδρο Καστίγιο έχει απαντήσει επανειλημμένα στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον του, όμως, νωρίτερα σήμερα, προχώρησε σε ένα διάγγελμα που προκάλεσε αντιδράσεις και επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής του, πάντως, ο πρόεδρος του Περού ανακοίνωσε τη διάλυση του Κογκρέσου και τον διορισμό «κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης». Ανακοίνωσε, ακόμη, τη σύγκληση ενός νέου Συντακτικού Κογκρέσου, το οποίο θα αναλάβει να δημιουργήσει ένα νέο Σύνταγμα εντός εννέα μηνών.

Ο Καστίγιο συμπλήρωσε τίθεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, σε όλη την επικράτεια .

«Το δικαστικό σύστημα, η δικαστική εξουσία, η εισαγγελία, το εθνικό συμβούλιο δικαιοσύνης, το συνταγματικό δικαστήριο κηρύσσονται σε κατάσταση αναδιοργάνωσης», πρόσθεσε, ζητώντας από όσους κατέχουν παράνομα όπλα «να τα παραδώσουν στην εθνική αστυνομία εντός 72 ωρών».

Η εθνική αστυνομία «θα επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές της στην πραγματική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της διαφθοράς και της διακίνησης ναρκωτικών, για αυτό θα της δοθούν οι αναγκαίοι πόροι», συνέχισε, καλώντας την κοινωνία των πολιτών «να στηρίξει τις αποφάσεις αυτές που θα μας επιτρέψουν να θέσουμε τη χώρα μας σε πορεία ανάπτυξης».

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου έκανε λόγο για πραξικόπημα και ζήτησε από το Κογκρέσο να αναθέσει την εξουσία στην αντιπρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε.