Κίνα: Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι της iPhone για άθλιες συνθήκες εργασίας

Εκατοντάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες στη ναυαρχίδα της Foxconn  στο εργοστάσιο iPhone στην Κίνα.  Το έναυσμα για τις διαμαρτυρίες, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίς την Τετάρτη, φάνηκε να είναι η καθυστέρηση των πληρωμών των μπόνους, όπως δήλωσαν πολλοί από τους διαδηλωτές σε ζωντανές μεταδόσεις.

“Δώστε μας τον μισθό μας!”, φώναζαν οι εργαζόμενοι που περιτριγυρίζονταν από ανθρώπους με πλήρεις στολές προστασίας, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν γκλομπ, σύμφωνα με πλάνα από ένα βίντεο. Άλλα πλάνα έδειχναν την ανάπτυξη δακρυγόνων και εργάτες να κατεβάζουν τα εμπόδια καραντίνας. Ορισμένοι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι αναγκάζονταν να μοιράζονται κοιτώνες με συναδέλφους τους που είχαν βρεθεί θετικοί στο COVID-19.

Σύμφωνα με το Reuters, η Foxconn ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι είχε εκπληρώσει τις συμβάσεις πληρωμών της και ότι οι αναφορές για προσωπικό θετικό στον κορονοϊο που ζούσε στην πανεπιστημιούπολη με νεοπροσληφθέντες ήταν “αναληθείς”. “Όσον αφορά την όποια βία, η εταιρεία θα συνεχίσει να επικοινωνεί με τους εργαζόμενους και την κυβέρνηση για να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά από το να ξανασυμβούν”, πρόσθεσε η εταιρεία.

Μια πηγή που γνωρίζει την κατάσταση στην Zhengzhou δήλωσε ότι η παραγωγή του εργοστασίου δεν επηρεάστηκε από τις αναταραχές των εργαζομένων και η παραγωγή συνέχισε κανονικά.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΊΑ ΠΡΟΣΛΉΨΕΩΝ
Η δυσαρέσκεια για τους αυστηρούς κανόνες καραντίνας, η αδυναμία της εταιρείας να πατάξει τα κρούσματα και οι κακές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων σε τρόφιμα, είχαν κάνει τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν την πανεπιστημιούπολη του εργοστασίου από τότε που ο προμηθευτής της Apple Inc (AAPL.O) επέβαλε ένα λεγόμενο σύστημα κλειστού κυκλώματος στο μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο στα τέλη Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο της λειτουργίας κλειστού κυκλώματος, το προσωπικό ζει και εργάζεται στον χώρο του εργοστασίου, απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο.Πρώην εργαζόμενοι εκτιμούν ότι χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν το εργοστασιακό συγκρότημα. Πριν από τις αναταραχές, το εργοστάσιο Zhengzhou απασχολούσε περίπου 200.000 άτομα. Για να διατηρήσει το προσωπικό και να προσελκύσει περισσότερους εργαζόμενους, η Foxconn αναγκάστηκε να προσφέρει μπόνους και υψηλότερους μισθούς.Οι τοπικές αρχές επενέβησαν επίσης για να βοηθήσουν, με ορισμένες να παροτρύνουν συνταξιούχους στρατιώτες και κυβερνητικούς υπαλλήλους να αναλάβουν καθήκοντα, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
Στα βίντεο, οι εργαζόμενοι ξεσπούσαν για το πώς δεν ήταν ποτέ σίγουροι αν θα έπαιρναν γεύματα ενώ βρίσκονταν σε καραντίνα ή για τα ανεπαρκή κράσπεδα για τον περιορισμό μιας επιδημίας.

“Η Foxconn δεν αντιμετωπίζει ποτέ τους ανθρώπους ως ανθρώπους”, είπε ένα άτομο με την Apple να μην σχολιάζει καθόλου την κατάσταση. “Είναι πλέον προφανές ότι η παραγωγή κλειστού κυκλώματος στη Foxconn βοηθάει μόνο στην πρόληψη της εξάπλωσης του COVID στην πόλη, αλλά δεν κάνει τίποτα (αν όχι να το κάνει ακόμα χειρότερο) για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο”, δήλωσε ο Aiden Chau του China Labour Bulletin, μιας ομάδας υπεράσπισης με έδρα το Χονγκ Κονγκ, σε ένα email.

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, το μεγαλύτερο μέρος του υλικού στο Kuaishou, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης όπου το Reuters εξέτασε πολλά από τα βίντεο, είχε κατέβει. Η Kuaishou δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Foxconn είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής iPhone της Apple, αντιπροσωπεύοντας το 70% των αποστολών iPhone παγκοσμίως. Κατασκευάζει τα περισσότερα τηλέφωνα στο εργοστάσιο της Zhengzhou, αν και έχει άλλες μικρότερες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ινδία και τη νότια Κίνα.

Οι μετοχές της Foxconn, που επίσημα ονομάζεται Hon Hai Precision Industry Co Ltd, έχουν υποχωρήσει κατά 2% από τότε που προέκυψαν οι αναταραχές στα τέλη Οκτωβρίου.