Ακροδεξιά γελοιότητα: Η Μελόνι τα βάζει με τα “παράνομα” rave πάρτι – Φυλάκιση έως 6 έτη σε διοργανωτές

Φόβο για τον περιορισμό των ελευθεριών προκαλεί η Ακροδεξιά κυβέρνηση της Μελόνι στην Ιταλία αφού με μια αιφνιδιαστική ψήφιση νόμου, επισύρει βαριές ποινές φυλάκισης σε όσους οργανώνουν παράνομα rave πάρτι χωρίς άδεια. Το μέτρο προκάλεσε οργή και αντιδράσεις και έχει χαρακτηριστεί ως “τέρας που σκοτώνει την ελευθερία”.

Αφορμή στάθηκε ένα τριήμερο αποκριάτικο πάρτι στη Μόντενα, με την κυβέρνηση να ψηφίζει αστραπιαία νόμο με τον οποίο θα τιμωρεί τους διοργανωτές ή ακόμα και τους υποστηρικτές τέτοιων συναθροίσεων, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό τους, “θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια”

Οι ποινές φυλάκισης που προβλέπονται είναι από τρία μέχρι έξι χρόνια και τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Οι ποινές για όσους συμμετέχουν σε αυτό που το διάταγμα περιγράφει ως “εισβολή” δεν έχουν περιγραφεί, το μόνο που γνωρίζουμε έως τώρα είναι ότι θα είναι λιγότερο αυστηρές.

Το νομοσχέδιο αναφέρεται σε συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετέχουν 50 ή περισσότερα άτομα που “εισβάλλουν αυθαίρετα σε γη ή κτίρια άλλων ανθρώπων” όπως αναφέρει ο Guardian, διατύπωση που αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας, καθώς και φόβους ότι θα δώσει εξουσία στις αρχές να καταπνίξουν οποιαδήποτε διαμαρτυρία, χρησιμοποιώντας τον νόμο ως εργαλείο.

Η σκληρή αντιμετώπιση των rave πάρτι αποτελούσε ένα από τα σημεία που “σήκωσε” πολιτικά το νεοφασιστικό κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι, αλλά και του ακροδεξιού εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό, της Λέγκας, της οποίας ηγείται ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι.

Δεκατέσσερις νέοι, μεταξύ των οποίων και ένας Ολλανδός πολίτης, ερευνώνται από τις αρχές αφότου ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, διέταξε την Κυριακή την εκκένωση του χώρου όπου διασκέδαζαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, σε ένα rave πάρτι που διεξαγόταν σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη στα περίχωρα της πόλης Μοντένα της Εμίλια-Ρομάνια και δεν είχε λάβει κάποιου είδους “νόμιμη άδεια”. Η εκδήλωση οργανώθηκε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσελκύοντας συμμετέχοντες και από το εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ως πρωθυπουργός τη Δευτέρα, η Μελόνι αναφέρθηκε σε ένα εξαήμερο rave στην περιοχή Βιτέρμπο στη Λάτσιο το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του οποίου έχασε τη ζωή του ένα άτομο.

“Στους κανόνες για τα rave δεν διαφέρουμε από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό έθνος”, δήλωσε η ίδια. “Όταν έγινε το περίφημο rave του Βιτέρμπο, μου έκανε εντύπωση ότι χιλιάδες από τους ανθρώπους που έφτασαν στην Ιταλία για να σπείρουν τον όλεθρο είχαν έρθει από όλη την Ευρώπη, επειδή η εντύπωση της Ιταλίας τα τελευταία χρόνια ήταν αυτή της χαλαρότητας όσον αφορά στην τήρηση των κανόνων. Τώρα η Ιταλία δεν είναι πλέον το έθνος στο οποίο μπορεί κανείς να διαπράξει έγκλημα- υπάρχουν κανόνες και εφαρμόζονται” είπε χαρακτηριστικά.

Το σκληρό όμως μέτρο στο οποίο προχώρησε η νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας,επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση, συνδικάτα και τη Διεθνή Αμνηστία Ιταλίας.

Ο Ενρίκο Λέτα, ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι πρόκειται για “σοβαρό λάθος” που θέτει την ελευθερία των πολιτών “σε κίνδυνο”,ενώ ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ηγείται του Κινήματος Πέντε Αστέρων, το χαρακτήρισε “τρομακτικό” και παρόμοιο με αυτό “ενός αστυνομικού κράτους”.

Ο Ρικάρντο Μάγκι, πρόεδρος του αριστερού κόμματος “Περισσότερη Ευρώπη”, χαρακτήρισε τον νόμο “με άρωμα Πούτιν”.

Ο Αλεσάντρο Ζαν, από το Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσε ότι το μέτρο αποτελεί παραβίαση του άρθρου 17 του ιταλικού συντάγματος, το οποίο δίνει στους πολίτες “το δικαίωμα να συγκεντρώνονται ειρηνικά και χωρίς όπλα”.

“Η κυβέρνηση Μελόνι καθιέρωσε ότι αν 51 άνθρωποι συγκεντρωθούν μαζί κινδυνεύουν με έξι χρόνια φυλάκιση”, δήλωσε ο Ζαν. “Η πρώτη τους πράξη είναι ένα τέρας που σκοτώνει την ελευθερία … τα ρέιβ πάρτι είναι απλώς η δικαιολογία – ο στόχος είναι να κατασταλούν οι διαδηλώσεις σε σχολεία, πανεπιστήμια και πλατείες”.

Ο Vinicio Nardo, πρόεδρος της τάξης των δικηγόρων του Μιλάνου, δήλωσε επίσης ότι ο νόμος θέτει σε κίνδυνο το άρθρο 17, ενώ η Διεθνής Αμνηστία της Ιταλίας δήλωσε: “Κινδυνεύει να έχει διακριτική και αυθαίρετη εφαρμογή εις βάρος του δικαιώματος της ειρηνικής διαμαρτυρίας”.

Με πληροφορίες από το κείμενο της Συραγώ Λιάτσικου στο News247