Στο στόχαστρο του Σούνακ τα τρανς δικαιώματα-Θέλει να αφαιρέσει τη νομική τους προστασία

Τον περιορισμό των τρανς δικαιωμάτων φέρεται να σκέφτεται ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος σχεδιάζει την αναθεώρηση του νόμου περί ισότητας, βάζοντας με το «καλημέρα» σας τη σφραγίδα ενός συντηρητικού ηγέτη που επιδιώκει τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαψεύδοντας με τον πιο ηχηρό τρόπο όσους πίστεψαν ότι λόγω καταγωγής θέλει να βοηθήσει τους αδύναμους, ο Σούνακ αποδεικνύει ότι το κεφάλαιο βασίζεται σε ένα σύστημα εξουσίας που θα συνεχίζει να καταπιέζει κοινωνικές ομάδες που έχουν υποστεί διακριτική μεταχείριση.

Όπως δημοσιεύει το News 24/7 σύμφωνα με την Telegraph, ο Σούνακ έχει ήδη στα σχέδιά του «να αναθεωρήσει τον νόμο περί ισότητας για να καταστήσει σαφές ότι το φύλο σημαίνει -μόνο- βιολογικό φύλο.

Προς το παρόν, ο νόμος προστατεύει όλους τους ανθρώπους από τις διακρίσεις, ενώ τα τρανς άτομα προστατεύονται, ανεξάρτητα από το αν έχουν υποβληθεί, ή σκοπεύουν να υποβληθούν σε ιατρική φυλομετάβαση, και ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν, ή όχι, Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου (GRC).

Αυτό σημαίνει ότι τα τρανς άτομα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χώρους, όπως καταφύγια, τουαλέτες και θαλάμους νοσοκομείων σύμφωνα με το φύλο τους – αλλά ο Rishi Sunak θέλει να τους αφαιρέσει αυτά τα δικαιώματα.

Η διευθύντρια του Good Law Project, Jolyon Maugham σχολίασε το δημοσίευμα μέσω Twitter, γράφοντας: «Αναμφίβολα, το πολιτικό κλίμα είναι εξαιρετικά εχθρικό στην Αγγλία για τους τρανς ανθρώπους. Τα πράγματα πάνε στραβά, και ο νόμος για την ισότητα έχει γίνει εξαιρετικά σημαντικός. Νομικά, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τους Τόρις να αλλάξουν τον Νόμο για την Ισότητα. Έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και το (απαράδεκτο) αποκαλούμενο «σύνταγμα» λέει ότι ο Sunak, μπορεί, αν το θέλει, να αφαιρέσει τα δικαιώματα, όποιας μειοψηφίας αποφασίσει να στοχοποιήσει».


Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο Σούνακ είχε εκφράσει και στο παρελθόν την πρόθεσή του αναθεωρήσει τον Νόμο για την Ισότητα.

Συγκεκριμένα, είχε πει πως «είμαστε αποφασισμένοι να τερματίσουμε την πλύση εγκεφάλου, τους βανδαλισμούς, και τις δακτυλοδεικτήσεις. Πολύ συχνά, η υφιστάμενη νομοθεσία χρησιμοποιείται για να ασχοληθεί με την κοινωνική μηχανική, στην οποία κανείς δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Ο χειρότερος παραβάτης από αυτή την άποψη είναι ο Νόμος για την Ισότητα του 2010, που επινοήθηκε την εποχή των σκύλων της τελευταίας κυβέρνησης των Εργατικών. Ήταν ένας δούρειος ίππος, που επέτρεψε σε κάθε είδους ανοησία να διαπεράσει τη δημόσια ζωή. Πρέπει να σταματήσει. Η κυβέρνησή μου θα επανεξετάσει την πράξη, για να διασφαλίσει ότι διατηρούμε νόμιμες προστασίες».