Ινδία: Αναγνωρίστηκε επιτέλους το δικαίωμα στην άμβλωση για όλες τις γυναίκες

Ένα βήμα μπροστά επιτέλους για την Ινδία, που τα δικαιώματα των γυναικών βάλλονται εν γένει. Πιο συγκεκριμένα σε απόφαση ορόσημο για το δικαίωμα στην άμβλωση προχώρησε πριν από μερικές το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, το οποίο αναγνώρισε σε όλες τις γυναίκες τη νόμιμη δυνατότητα να προχωρούν σε άμβλωση μέχρι την 24η βδομάδα κύησης, μια απόφαση που χαιρετίστηκε ευρέως από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, σύμφωνα με το Reuters.

Μέχρι τώρα, νόμος που ψηφίστηκε το 1971 απαγόρευε στις ανύπαντρες γυναίκες να κάνουν έκτρωση. «Ακόμη και μία ανύπανδρη γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε άμβλωση ως την 24η εβδομάδα της κύησης, όπως και οι παντρεμένες», δήλωσε ο δικαστής Ντ. Υ. Τσαντρατσούντ του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι μία γυναίκα είναι ανύπαντρη δεν είναι λόγος να της στερείται το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο προηγούμενος, σκοταδιστικός νόμος έθετε επίσης περιορισμούς στις αμβλώσεις των χηρών, των διαζευγμένων και των ανήλικων γυναικών, καθώς και σε «όσες πάσχουν από αναπηρία ή νοητική υστέρηση» και σε όσες είχαν πέσει θύμα βιασμού!

Η απόφαση ελήφθη μετά την προσφυγή στη δικαιοσύνη μιας γυναίκας η οποία κατήγγειλε ότι έμεινε έγκυος όταν βρισκόταν σε συναινετική σχέση, όμως αντιμετώπισε πρόβλημα όταν αποφάσισε να τερματίσει την εγκυμοσύνη της μετά τον χωρισμό της.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», σχολίασε η βουλευτής Μαχούα Μόιτρα στο Twitter.

«Είναι ένα πρώτο βήμα, είναι ένα προοδευτικό βήμα», δήλωσε η Yogita Bhayana, ιδρύτρια του PARI (Άνθρωποι κατά των βιασμών στην Ινδία).

Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια η σεξουαλική επίθεση μέσα στον γάμο να θεωρηθεί βιασμός. Ο ινδικός ποινικός κώδικας μάλιστα, δεν θεωρεί τον βιασμό εντός του γάμου αδίκημα, αλλά υπάρχουν πιέσεις από το δυναμικό γυναικείο κίνημα να εισαχθεί σχετική διάταξη.

Η απόφαση στην Ινδία έρχεται την ίδια στιγμή που στην άλλη άκρη της υδρογείου, Πολιτείες των ΗΠΑ απαγόρευσαν, λίγους μήνες πριν, το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα των γυναικών, πραγματοποιώντας μία σκοταδιστική στροφή για τα γυναικεία δικαιώματα στη χώρα.

Πηγή: www.rosa.gr