Και δεύτερη πολιτεία της Αυστραλίας απαγορεύει το σύμβολο της σβάστικας

Η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας έκανε, σήμερα, ένα σημαντικό βήμα προς την απαγόρευση του ναζιστικού συμβόλου, της σβάστικας, όταν η Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου της Νέας Νότιας Ουαλίας ενέκρινε νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την εμφάνισή τους. Το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από την άνω Βουλή για να γίνει νόμος.

Η Βικτόρια, η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, τον Ιούνιο έγινε η πρώτη στην Αυστραλία που ψήφισε νόμο που απαγορεύει τη δημόσια εμφάνιση ναζιστικών σβαστικών. Οι πολιτείες του Κουίνσλαντ και της Τασμανίας έχουν προαναγγείλει παρόμοιους νόμους, πράγμα που σημαίνει ότι οι μισές από τις οκτώ πολιτείες και εδάφη της Αυστραλίας και το μεγαλύτερο μέρος του αυστραλιανού πληθυσμού απαγορεύεται να επιδεικνύουν ναζιστικά σύμβολα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μαρκ Σπίκμαν είπε στο κοινοβούλιο την Τρίτη ότι η ναζιστική σβάστικα έβλαψε και προβλημάτισε μέλη της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της εβραϊκής πίστης.

Το 2020, η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας έλαβε 31 αναφορές για την επίδειξη σημαιών των Ναζί, συμπεριλαμβανομένης μιας από ένα σπίτι κοντά σε μια συναγωγή του Σίδνεϊ. «Η συμπεριφορά μίσους και προσβλητική είναι εντελώς απαράδεκτη στην κοινότητά μας», είπε ο Σπίκμαν.

Η χρήση ή η επίδειξη ναζιστικών σημαιών ή ναζιστικών αναμνηστικών που φέρουν σβάστικες θα απαγορεύονται βάσει του νόμου. Η νομοθεσία θα επιτρέπει τη χρήση του συμβόλου για θρησκευτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η σβάστικα για βουδιστές, ινδουιστές, ζαϊνιστές και άλλες θρησκευτικές κοινότητες είναι ένα αρχαίο και ιερό σύμβολο.

Τα άτομα θα αντιμετωπίζουν 12 μήνες φυλάκιση ή πρόστιμο 11.000 δολαρίων Αυστραλίας (7.670 $) για παραβίαση των νόμων, ενώ οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόστιμα 55.000 AU$$ (38.350 $).

Βάσει τροπολογίας, η αναθεώρηση των νόμων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 3 1/2 ετών από την έναρξη ισχύος τους.

Η Βικτόρια έχει επιβάλει ποινές 22.000 AU$$ (15.340$) και 12 μήνες φυλάκιση για την επίδειξη της ναζιστικής σβάστικας.