Πολιτική ανυπακοή για την απαγόρευση των αμβλώσεων

Αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις σε πολλές Πολιτείες και πόλεις των ΗΠΑ ενάντια στην εκτρωματική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που γυρίζει τα δικαιώματα πολλές δεκαετίες πίσω ● Στο πλευρό των αντιστεκόμενων γυναικών βρίσκονται και οι συνήθεις φωτεινές εξαιρέσεις του Κογκρέσου, η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών με τις δυναμικές Αλεχάνδρια Οκάσιο Κορτέζ, Ιλάν Ομάρ, Αλμα Ανταμς και άλλες.

Οι κινητοποιήσεις κατά της απόφασης της 24ης Ιουνίου του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ -που στην πράξη ακύρωσε το δικαίωμα της άμβλωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο-, αποκτούν συστηματικό χαρακτήρα. Στην πιο πρόσφατη, την Τρίτη, συμμετείχαν και μαχητικά μέλη του Κογκρέσου, όπως οι Δημοκρατικές βουλεύτριες Αλεχάνδρια Οκάσιο Κορτέζ, Ιλάν Ομάρ και Αλμα Ανταμς, που συνελήφθησαν ενώ διαδήλωναν μαζί με εκατοντάδες πολίτες.

Φορώντας πράσινες μαντίλες (σήμα κατατεθέν του διεθνούς κινήματος για το δικαίωμα στην άμβλωση) που έγραφαν «Δεν θα υποχωρήσουμε», έκαναν πορεία από το Καπιτώλιο στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οπου, μόλις έφτασαν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούν το κτίριο από τότε που δημοσιοποιήθηκε η απόφαση, τις διέταξαν να φύγουν. Εκείνες κάθισαν στην άσφαλτο και φώναζαν «Λαός ενωμένος, ποτέ διχασμένος», ενώ οι αστυνομικοί τις συνελάμβαναν με την κατηγορία της παρακώλυσης κυκλοφορίας και απείθειας κατά των αρχών.

Συνέλαβαν βουλεύτριες

Οι βουλεύτριες έδωσαν με τη στάση τους το παράδειγμα πολιτικής ανυπακοής απέναντι σε νομοθεσίες και αποφάσεις που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα, καλώντας τους πολίτες να συστρατευτούν για να προασπιστούν το δικαίωμα στη διακοπή της κύησης. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 35 άτομα που συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στη διάρκεια επιχείρησης για την εκκένωση του χώρου, τα 17 ήταν μέλη του Κογκρέσου.

Κάποιες ανάρτησαν στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες της στιγμής της απομάκρυνσής τους από τους αστυνομικούς. Οπως η βουλεύτρια Κάθριν Κλαρκ που κάτω από τη φωτογραφία της σύλληψής της έγραψε: «Οι εξτρεμιστές Ρεπουμπλικανοί είναι αποφασισμένοι να μας γυρίσουν πίσω στον χρόνο και να μας στερήσουν τα δικαιώματά μας. Μπορεί να με συλλάβουν, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να συλλάβουν την ελευθερία».

Ενώ η επίσης συλληφθείσα βουλεύτρια Κάρολιν Μαλόουνι τουίταρε: «Δεν υπάρχει δημοκρατία αν οι γυναίκες δεν έχουν έλεγχο στο σώμα τους και τις αποφάσεις για την υγεία τους, περιλαμβανομένης της αναπαραγωγικής. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές πίσω από αυτή την απόφαση δεν μάχονται υπέρ της ζωής, αλλά υπέρ του ελέγχου του σώματος των γυναικών, κοριτσιών και οποιουδήποτε μένει έγκυος. Απώτερος στόχος τους είναι να θεσμοθετήσουν μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα επιστρέψουμε».

Οι διαδηλώτριες θύμισαν πως ακόμη και πριν από αυτή την απόφαση η άμβλωση έχει ποινικοποιηθεί σε πολλές Πολιτείες, και γυναίκες που βιώνουν μια αποβολή μπορεί να καταδικαστούν σε πολυετή κάθειρξη. Σύμφωνα με την οργάνωση Εθνικοί Συνήγοροι των Εγκύων Γυναικών (NAPW) η οποία προσφέρει νομική συνδρομή, περισσότερες από 1.700 γυναίκες φυλακίστηκαν για κάποιο «αδίκημα» που σχετίζεται με την κύησή τους από το 1973 όταν νομιμοποιήθηκε η άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οπως επεσήμαινε στο BBC η διευθύντρια της οργάνωσης Ντέινα Σάσμαν, ανάμεσα στο 1973 και το 2000 φυλακίστηκαν 400 γυναίκες, ενώ την τελευταία εικοσαετία ο αριθμός τους τριπλασιάστηκε, αντανακλώντας τη συντηρητική στροφή που έχει σημειωθεί σε πολλές Πολιτείες.

Σε έκθεσή της η NAPW αποκαλύπτει τον παραλογισμό που διέπει συχνά αυτές τις διώξεις. Οπως δείχνουν περιπτώσεις γυναικών που δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο και καταδικάστηκαν για «επικίνδυνη οδήγηση που προκάλεσε βλάβες στο έμβρυο». Αλλων που πέφτουν από μια σκάλα και φυλακίζονται γιατί «προκάλεσαν» αποβολή του εμβρύου. Ή ακόμη και μια γυναίκα που βρέθηκε σε έναν τσακωμό και δέχτηκε πυροβολισμό στην κοιλιά, η οποία κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια γιατί «εξέθεσε τον εαυτόν της και το έμβρυό της σε μια επικίνδυνη κατάσταση».

Ισότιμος γάμος για όλους

Την ίδια ημέρα της δυναμικής αυτής διαδήλωσης, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σχέδιο νόμου για τη θωράκιση των διαφυλετικών και των γάμων ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Μία ακόμη πρωτοβουλία να ενισχυθούν δικαιώματα που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των πιο συντηρητικών υπό τον φόβο πιθανής κατάργησής τους έπειτα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το σχέδιο νόμου είχε διακομματική στήριξη, καθώς 47 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές συστρατεύτηκαν με τους Δημοκρατικούς για να υπερψηφίσουν τον «Νόμο για τον Σεβασμό του Γάμου»: εγκρίθηκε με 267 ψήφους υπέρ και 157 κατά.

Πρόκειται για νομοθεσία που κωδικοποιεί το σύνολο των ομοσπονδιακών προστασιών για ζευγάρια χωρίς καμία διάκριση ως δικαίωμα που περιλαμβάνεται στη 14η Τροπολογία του Συντάγματος.

Ωστόσο απαιτείται έγκρισή της και από τη Γερουσία, όπου χρειάζεται να την ψηφίσουν τουλάχιστον δέκα Ρεπουμπλικανοί για να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των τουλάχιστον 60 ψήφων υπέρ. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Στιβ Κόεν έκανε έκκληση στους Ρεπουμπλικανούς να υπερψηφίσουν την πρόταση, τονίζοντας πως αυτή «απλώς ορίζει πως κάθε Πολιτεία θα αναγνωρίζει τους γάμους που έχουν γίνει σε άλλες Πολιτείες και δεν θα αρνείται για λόγους φυλής, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού το δικαίωμα κάθε ατόμου να παντρευτεί με όποιο άλλο άτομο επιθυμεί».

Το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου συνάδει απόλυτα με τη θέση της πλειοψηφίας των Αμερικανών για να διατηρηθούν τα δικαιώματα στον γάμο ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, εθνική καταγωγή. Δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε η εταιρεία Gallup τον περασμένο μήνα έδειξε πως το 70% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της ισότιμης αναγνώρισης των γάμων ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου ή ανεξαρτήτως φύλου: μάλιστα υπέρ αυτού του τάχθηκε το 55% των Ρεπουμπλικανών έναντι 83% των Δημοκρατικών. Ενώ υπέρ των διαφυλετικών μικτών γάμων τάχθηκε το 94%, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 60 ετών.

 

Πηγή: efsyn.gr