Ο λαός ενάντια στη βαρβαρότητα: Διαδηλώσεις στην Ισπανία για το αιματοκύλισμα στη Μελίγια

Μετά την αδιανόητη τραγωδία στη Μελίγια, που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες Αφρικανούς πρόσφυγες, που προσπάθησαν να περάσουν στον ισπανικό θύλακα στο Μαρόκο, πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας και το Ραμπάτ χθες Παρασκευή.

Ειδικότερα, στη Βαρκελώνη, τη Μάλαγα, το Βίγκο, στο Σαν Σεμπάστιαν και τη Λα Κορούνια, αλλά και στη Μελίγια πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έπειτα από έκκληση διάφορων οργανώσεων για να καταγγείλουν «τις μεταναστευτικές πολιτικές, που βασίζονται στην αστυνομική βία και τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων».

Στην πρωτεύουσα του Μαρόκου μερικές δεκάδες εκπρόσωποι της Ένωσης Υποσαχάριων Κοινοτήτων στο Μαρόκο και οργανώσεων αρωγής των μεταναστών διαδήλωσαν μπροστά από το κοινοβούλιο ζητώντας το Ραμπάτ «να σταματήσει να παίζει τον ρόλο του χωροφύλακα της ΕΕ».


«Ζητάμε να τερματιστεί η μεταναστευτική πολιτική που χρηματοδοτεί η ΕΕ, την έναρξη ανεξάρτητης έρευνας και την παράδοση των σορών στις οικογένειες», δήλωσε ο ακτιβιστής Μαμαντού Ντιαλό.

Η μαροκινή δικαιοσύνη έχει απαγγείλει κατηγορίες εναντίον 65 παράτυπων μεταναστών, κυρίως Σουδανών, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα μαζικής εισόδου στη Μελίγια από το Μαρόκο.

Στο περιστατικό αυτό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 μετανάστες, σύμφωνα με τις μαροκινές αρχές, «τουλάχιστον 37», σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.


Η τραγωδία αυτή είναι η πιο φονική που έχει καταγραφεί ποτέ στα σύνορα μεταξύ του Μαρόκου και της Θέουτα και Μελίγια – των μοναδικών χερσαίων συνόρων της ΕΕ με την αφρικανική ήπειρο- και έχει προκαλέσει διεθνή αγανάκτηση. Ο ΟΗΕ εξέδωσε μια σπάνιας αυστηρότητας ανακοίνωση για το θέμα, ενώ δύο έρευνες έχουν ξεκινήσει στην Ισπανία.

Στη Μαδρίτη πολλές εκατοντάδες άνθρωποι φώναξαν συνθήματα όπως «Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος», «Οι αντιρατσιστές είναι εδώ» ή «ΕΕ εγκληματικά υπεύθυνη» και κρατούσαν πανό στα οποία είχαν γράψει: «Τα σύνορα σκοτώνουν».

Σύμφωνα με το Ραμπάτ, τα θύματα σκοτώθηκαν «σε ποδοπάτημα και πηδώντας» από τον ψηλό μεταλλικό φράκτης που χωρίζει το Μαρόκο από τη Μελίγια στη διάρκεια «επίθεσης την οποία χαρακτήρισε η χρήση πολύ βίαιων μεθόδων από την πλευρά των μεταναστών».


Όμως σύντομα είδαν το φως της δημοσιότητες φωτογραφίες «με πτώματα να κείτονται στο έδαφος μέσα σε λίμνες αίματος, μέλη των μαροκινών δυνάμεων ασφαλείας (…) να χτυπούν ανθρώπους και μέλη της ισπανικής Εθνοφρουράς να ρίχνουν δακρυγόνα εναντίον ανθρώπων που κρεμόντουσαν από τον φράκτη», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η τραγωδία αυτή σημειώθηκε αφού η Μαδρίτη και το Ραμπάτ εξομάλυναν στα μέσα Μαΐου τις σχέσεις τους, έπειτα από μια διπλωματική αντιπαράθεση που διήρκησε σχεδόν ένα χρόνο για το θέμα της δυτικής Σαχάρας. Για τη Μαδρίτη η εξομάλυνση αυτή έχει βασικό στόχο να εξασφαλίσει «τη συνεργασία» του Ραμπάτ στον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης.