Μακελειό στο Τέξας / Πώς το λόμπι των όπλων «εκτελεί» κάθε νομοθετική πρωτοβουλία ελέγχου

Ακόμη και διακοματικές πρωτοβουλίες βρήκαν τοίχο στη Γερουσία - Ο κυβερνήτης του Τέξας δήλωνε ότι ντρέπεται που η πολιτεία του δεν είναι πρώτη σε πωλήσεις όπλων

Το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν μετά την φονική επιθέση ενόπλου σε δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε στο Τέξας, έφερε ξανά στο προσκήνιο την αδυναμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών στις ΗΠΑ να επιβάλλουν στην κυβέρνησή τους αποτελεσματική νομοθέτηση αυστηρότερων ελέγχων για την παροχή άδειας οπλοκατοχής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε σαφή αναφορά στο λόμπι των όπλων, που παραμένει κυρίαρχο. Οι αναφορές του μόνο τυχαίες ή υπερβολικές δεν είναι.

Στην Βουλή των Αντιπροσώπων (που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί) έχουν ψηφιστεί μόλις τον περασμένο Νοέμβριο δύο νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, για την αύξηση των ελέγχων πριν κάποιος έχει το δικαίωμα να αποκτήσει όπλο. Και οι δύο έχουν «κολλήσει» στη Γερουσία.

Στις 3 Νοεμβρίου, το Enhanced Background Checks Act of 2021, στο οποίο προβλέπονται αναθεωρήσεις για την διαδικασία πώλησης όπλων από εγκεκριμένους εμπόρους όπλων σε πολίτες χωρίς άδεια. Η κυριότερη από αυτές αφορά το «παραθυράκι» του μέγιστου χρόνου αναμονής πριν την πώληση. Μέχρι σήμερα, όταν ένας πελάτης χωρίς άδεια οπλοφορίας ζητάει να αγοράσει όπλο, ο έμπορος στέλνει τα στοιχεία του στις σχετικές υπηρεσίες, για να ελεγχθούν τα δεδομένα και χαρακτηριστικά του. Αν σε 3 εργάσιμες ημέρες δεν έχει πάρει απάντηση, μπορεί να διαθέσει το όπλο. 
Ο νέος νόμος αυξάνει την προθεσμία αυτή στις 10 εργάσιμες ημέρες, ώστε να προλαβαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν τους ελέγχους. Επιπρόσθετα, αν δεν λάβει απάντηση ο έμπορος, ο πελάτης μπορεί να αιτηθεί κατευθείαν προσδιορισμό του αν είναι ικανός να φέρει όπλο. Σε περίπτωση που μετά από 10 εργάσιμες ημέρες ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση, τότε ο έμπορος μπορεί να διαθέσει το όπλο.
Πρακτικά δηλαδή, το διάστημα που οι Αρχές διαθέτουν για να ελέγξουν ποιος επιδιώκει να αποκτήσει όπλο σχεδόν επταπλασιάζεται, από τις 3 εργάσιμες σε 20 εργάσιμες τουλάχιστον.
Οι Δημοκρατικοί επανέφεραν, ώρες μετά το νέο μακελειό στο Τέξας, την ημερήσια διάταξη, ώστε να τεθεί ξανά προς ψήφιση. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλοί που τρέφουν σοβαρές ελπίδες υπερψήφισης από Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.

Την ίδια ημέρα από την Βουλή των Αντιπροσώπων είχε περάσει και νομοθεσία που είχε συνταχθεί από κοινού από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, το Bipartisan Background Checks Act of 2021. Σε αυτό το νόμο έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η παροχή πυροβόλων όπλων μεταξύ συγγενών χωρίς άδεια. Η ρύθμιση που υπερψηφίστηκε προέβλεπε ότι απαγορεύεται άτομο χωρίς άδεια οπλοφορίας να δώσει σε άλλο άτομο χωρίς άδεια οπλοφορίας οποιοδήποτε πυροβόλο όπλο, αν αυτό δεν παραδοθεί πρώτα σε εγκεκριμένο έμπορο, ο οποίος και θα πραγματοποιήσει τους αντίστοιχους ελέγχους, όπως στην έκδοση άδειας οπλοφορίας. Ψηφίστηκε από 227 έναντι 203 στην Κάτω Βουλή, με την στήριξη 8 Ρεπουμπλικανών και την αντίρηση ενός Δημοκρατικού.

 

Το «μπλόκο» του λόμπι των όπλων λειτουργεί το ίδιο καλά απέναντι και σε προτάσεις που έχουν σαφή πλειοψηφία, ακόμη και στη Γερουσία. Το 2013 διακομματική πρόταση προώθησε αντίστοιχους ελέγχους κατά την πώληση όπλων, «προσπερνώντας» το θέμα των οικογενειακών συναλλαγών. Με την μέθοδο του filibuster εμποδίστηκε η υπερψήφισή της, παρότι θα ψηφιζόταν με 54 έναντι 46 και την στήριξη 4 Ρεπουμπλικανών στην ομάδα των Δημοκρατικών. Ο λόγος, είναι το κέρδος. Οι πωλήσεις όπλων φέρνουν χρήμα στα ταμεία, ισχύ στους πολιτικούς που τις προωθούν, ενώ έχουν γιγαντώσει έναν ολόκληρο κλάδο, από τα «σούπερ μάρκετ όπλων» και τα πεδία βολών μετά μουσικής και κάθε άλλης τουριστικής υπηρεσίας, ως τα «πανηγύρια όπλων» και τις διαδικτυακές εμπορικές υπηρεσίες που στέλνουν με ένα κλικ στο σπίτι σου τον εξοπλισμό και τα πυρομαχικά για μία διμοιρία πεζοναυτών...

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση που είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2015 ο τότε κυβερνήτης του Τέξας στο Twitter. Ο Γκρεγκ Άμποτ απευθυνόμενος στους πολίτες δήλωνε ότι «ντρέπεται». Και αυτό επειδή η Καλιφόρνια πουλούσε περισσότερα όπλα. Ζητούσε παράλληλα από τους Τεξανούς να αυξήσουν τον ρυθμό αγοράς όπλων...

 

Πριν από λίγες ώρες, ο ίδιος αρκέστηκε σε μία ανάρτηση για «παράλογο έγκλημα» στο Ουβάλντε και μια αναφορά ότι ο ίδιος και η γυναίκα του «θρηνούν»...

Πηγή: avgi.gr