Ο πόλεμος καταστρέφει τον πολιτισμό: Οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία κατέστρεψαν έργα της Μαρία Πριματσένκο

Ο πολιτισμός αποτελεί ένα ακόμα θύμα της φρικαλεότητας του πολέμου. Συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, όπως το έχουμε δει επανειλημμένως να επαληθεύεται και στο παρελθόν.


Περίπου 25 πίνακες της εμβληματικής Ουκρανής καλλιτέχνιδας Μαρία Πριματσένκο φέρεται να καταστράφηκαν την περασμένη Δευτέρα το βράδυ έπειτα από βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων.

Τα διάσημα έργα τέχνης της Πριματσένκο στεγάζονταν σε μουσείο τέχνης στην πόλη Ιβάνκιφ, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου. Το The J. Paul Getty Trust στο Λος Άντζελες καταδίκασε την ενέργεια της Ρωσίας, που οδηγεί, όπως τονίστηκε, στη «διαγραφή της ιστορίας και της κληρονομιάς της Ουκρανίας». Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Getty, Τζέιμς Κούνο, δήλωσε ακόμα ότι «οι ειδήσεις αναφέρουν ότι μεταξύ των πολλών φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες του πολέμου του Πούτιν, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να καταστρέφουν την ουκρανική πολιτιστική κληρονομιά».


Τα 25 κατεστραμμένα κομμάτια της Πριματσένκο, γνωστής επίσης για τα κεντήματα και τα κεραμικά της, έχουν προκαλέσει την οργή και τη θλίψη και Ουκρανών της διασποράς, πολλοί από τους οποίους έχουν στηρίξει και προβάλλει το έργο της στο εξωτερικό. Αρκετά από τα έργα της έχουν παρουσιαστεί στα γραμματόσημα της Ουκρανίας και το 1966 της απονεμήθηκε η υψηλότερη πολιτιστική διάκριση της Ουκρανίας, το Εθνικό Βραβείο Σεφτσένκο. Για να αναγνωρίσει τη συνεισφορά της στον τομέα της λαϊκής τέχνης, η Unesco ανακήρυξε το 2009 έτος της Μαρία Πριματσένκο.

Ο πολιτισμός αποτελεί ένα ακόμα θύμα της φρικαλεότητας του πολέμου. Το έχουμε δει επανειλημμένως να επαληθεύεται στο παρελθόν, όπως συνέβη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την ναζιστική Γερμανία, όπως συνέβη στη Μέση Ανατολή και τη Συρία όπου το Χαλέπι και τα μουσεία του καταστράφηκαν ολοσχερώς, αλλά και στο Αφγανιστάν όπου, μεταξύ άλλων, βομβαρδίστηκαν το 2001 οι περίφημοι Βούδες του Μπαμιγιάν.

Πηγή: www.rosa.gr