Αν. Αφρική: Αντιμέτωποι με την πείνα δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι λόγω της χειρότερης λειψυδρίας μετά το 1981

Οι χώρες της ανατολικής Αφρικής βρίσκονται αντιμέτωπες με τις χειρότερες συνθήκες λειψυδρίας των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, όπως σημειώνουν διεθνείς οργανισμοί ανθρωπιστικής αρωγής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα – πιο συγκεκριμένα – με τον οργανισμό World Food Programme, οι άνθρωποι που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε ΑιθιοπίαΚένυα και Σομαλία ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια, ενώ οι συνθήκες της ανομβρίας σε αυτές τις χώρες είναι οι χειρότερες που έχουν παρατηρηθεί εκεί από το 1981 και έπειτα.  

Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα στη Σομαλία, όπου μόνο φέτος, από την αρχή της χρονιάς και έπειτα, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι υπολογίζεται πως έχουν εκτοπιστεί εγκαταλείποντας τις εστίες τους στην προσπάθειά τους να βρουν νερό και φαγητό, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Ενδεικτική της κατάστασης: η σχετική προειδοποίησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις του οποίου, ειδικά η Σομαλία βρίσκεται πια στο χείλος μιας δυνητικής «καταστροφής», με το 25% του πληθυσμού της (πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους) να χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια.

Με πληροφορίες από the Guardian