Καταδίκη απ' όλες τις πολιτικές ομάδες για φασιστικό χαιρετισμό στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Άνχελ Τζαμπάζκι από το βουλγαρικό εθνικιστικό κόμμα VMRO χαιρέτισε στην αίθουσα λίγο μετά την αυστηρή απόφαση για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία και την Πολωνία. 

Έντονη ήταν η αντίδραση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτας Μέτσολα. «Ένας φασιστικός χαιρετισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτος για μένα - πάντα και παντού. Προσβάλλει εμένα και όλους τους άλλους στην Ευρώπη. Εμείς υποστηρίζουμε το αντίθετο. Είμαστε η Βουλή της δημοκρατίας. Αυτή η χειρονομία προέρχεται από το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μας και πρέπει να μείνει εκεί» έγραψε η ίδια στο Twitter. 

Σε ανάρτησή του και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε το εξής: «Ο φασιστικός χαιρετισμός από ένα Βούλγαρο ακροδεξιό μέσα στο ΕΚ, αποτελεί ωμή πρόκληση! Καταδικάζεται απ' όλες τις πολιτικές ομάδες από του ΕΚ, από το ΕΛΚ ως την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Ποτέ ξανά φασισμός και ναζισμός! Ναι στην δημοκρατία και το κράτος δικαίου!»

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να κινήσει διαδικασία κυρώσεων κατά του Βούλγαρου ευρωβουλευτή, ο οποίος συνελήφθη να κάνει κάτι που έμοιαζε με φασιστικό χαιρετισμό στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το βράδυ της Τετάρτης. 

Οι ευρωβουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος αντέδρασαν με οργή στην πράξη του, καθώς ανέβαινε τα σκαλιά του ημικυκλίου στο Στρασβούργο. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι η χρήση ενός χιτλερικού χαιρετισμού είναι το αντίθετο από αυτό που αντιπροσωπεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Αλλά ο Τζαμπάζκι αρνείται όλες τις κατηγορίες. Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους συναδέλφους του ευρωβουλευτές με τίτλο «μικρή παρεξήγηση», ο ίδιος τους κατηγόρησε για «συκοφαντική δυσφήμιση και δυσφήμιση», υποστηρίζοντας ότι το σήμα του χεριού του - από το οποίο υπάρχει αρκετά σαφές υλικό - ήταν απλώς ένα αντίο. Ακολουθεί η δική του εκδοχή των γεγονότων: «Ήμουν στο ημικύκλιο και τελείωνα την ομιλία μου κατά την οποία ομολογουμένως είπα κάτι με το οποίο πολλοί από εσάς διαφωνείτε προκαλώντας σας έτσι. Καθώς έφευγα από το ημικύκλιο θέλησα να ζητήσω συγγνώμη για το μεταγενέστερο χαιρετώντας ταπεινά την καρέκλα». 

Το περιστατικό συνέβη μετά από παρέμβαση του Τζαμπάζκι κατά τη διάρκεια συζήτησης για το κράτος δικαίου στο Κοινοβούλιο, μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ε.Ε. την Τετάρτη να επιτρέψει στην Επιτροπή να περικόψει κονδύλια σε χώρες που παραβιάζουν τα πρότυπα του κράτους δικαίου (περισσότερα εδώ).

Κατακεραυνώνοντας την απόφαση, ο βουλευτής δήλωσε ότι «δεν έχει καμία σχέση με το δίκαιο και το κράτος δικαίου», αλλά μάλλον με «μίσος για τα εθνικά κράτη». Κατηγόρησε την ΕΕ ότι προσπαθεί να «ντροπιάσει» την Ουγγαρία και την Πολωνία, δηλώνοντας: «Ζήτω ο Όρμπαν, το Φίντες, ο Κατσίνσκι, η Βουλγαρία και το εθνικό μας κράτος. Ζήτω η Ευρώπη, η Ευρώπη των εθνών». 

Δύο ευρωβουλευτές κατηγόρησαν τον Τζαμπάζκι το 2019 για ξενοφοβικά και απαράδεκτα σχόλια. Τότε, εκείνος εξέδωσε μια κατά κάποιο τρόπο συγγνώμη. 

Αλλά η Μέτσολα δεν το δέχεται αυτό. «Ένας φασιστικός χαιρετισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτος για μένα - εδώ και παντού», δήλωσε η νέα πρόεδρος του Κοινοβουλίου. «Εμείς υποστηρίζουμε το αντίθετο. Είμαστε το σπίτι της δημοκρατίας. Αυτή η χειρονομία είναι μέρος του πιο σκοτεινού μέρους της ιστορίας. Είναι απαράδεκτη». 

Ο Τζαμπάζκι  θα μπορούσε να τιμωρηθεί σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου, το οποίο ορίζει ότι η συμπεριφορά των ευρωβουλευτών πρέπει να «βασίζεται στις αξίες και τις αρχές που ορίζονται στις Συνθήκες, και ιδίως στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Οι βουλευτές σέβονται την αξιοπρέπεια του Κοινοβουλίου και δεν βλάπτουν τη φήμη του». 

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής, Σάντρο Γκότσι, τον οποίο ο Τζαμπάζκι  είχε στοχοποιήσει στην αίθουσα, δεν πτοήθηκε. «Η μάσκα γλιστράει. Κάθε φορά που συζητάμε για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, οι εθνικιστές και οι ακροδεξιοί μας υπενθυμίζουν το σύνθημά τους: μισαλλοδοξία και πρόκληση ... Είμαι ο αγαπημένος τους στόχος και είμαι περήφανος γι' αυτό», είπε. 

Πηγή: efsyn.gr