Ξεσηκωμός στον Καναδά κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Οι -21 βαθμοί Κελσίου που έδειξε το θερμόμετρο στην Οτάβα του Καναδά δεν εμπόδισαν δεκάδες χιλιάδες φορτηγατζήδες και απλούς πολίτες να συγκεντρωθούν έξω από το κοινοβούλιο για να ζητήσουν κατ’ αρχάς την άμεση άρση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των οδηγών φορτηγού που διασχίζουν τα σύνορα της χώρας και κατ’ επέκτασην την άρση όλων των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη χώρα για τον Covid-19.

Η μαζικότητα της συγκέντρωσης στην Οτάβα υποχρέωσε τον πρωθυπουργό της χώρας Τζάστιν Τριντό να εγκαταλείψει με την οικογένεια του την πρωτεύουσα και να φυγαδευτεί σε μυστική τοποθεσία.

Οι εξελίξεις στον Καναδά φαίνεται ότι είναι το αποκορύφωμα του «Κονβόι προς την Ελευθερία», της κίνησης των οδηγών φορτηγών, να κινηθούν μαζικά προς την πρωτεύουσα με τα οχήματα τους, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού τους. Η συγκεκριμένη απόφαση τους υποχρεώνει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να μπουν σε πολυήμερη καραντίνα επιστρέφοντας στη χώρα, στερώντας τους την ικανότητα να εργαστούν. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αφήνοντας τα ράφια των καταστημάτων χωρίς προϊόντα.

Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των οδηγών φορτηγών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα για τον κορωνοϊό κρίνονται ως υπερβολικά από πολύ μεγάλη μερίδα των πολιτών.

Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να παραμείνουν και την Κυριακή (30/1) στο κέντρο της Οτάβα κοντά στο Λόφο του Κοινοβουλίου, με τα αιτήματά τους να διευρύνονται από την άρση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στα σύνορα έως τον τερματισμό όλων των εντολών στο σύνολο της χώρας.

Το «Κονβόι της Ελευθερίας» ξεκίνησε από τα δυτικά της χώρας  ως μια συγκέντρωση των οδηγών ενάντια στην απαίτηση εμβολιασμού για τους διασυνοριακούς οδηγούς, αλλά γιγαντώθηκε και μετατράπηκε γρήγορα σε διαδήλωση κατά της κυβερνητικής υπερβολής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ειδήσεις έδειχναν τα φορτηγά και συνοδευτικά οχήματα κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων να δέχονται επευφημίες από ανθρώπους που συγκεντρώνονταν στις άκρες των δρόμων, στις γέφυρες και στις διαβάσεις, κυματίζοντας καναδικές σημαίες και πανό κατά του Τριντό.

Η ασυνήθιστη διαμαρτυρία τράβηξε ακόμη και την προσοχή ανθρώπων εκτός των συνόρων του Καναδά, με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ - τον γιο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ- και τον Βρετανό κωμικό Ράσελ Μπράντ να δείχνουν την υποστήριξή τους. Στο πλευρό των φορτηγατζήδων τάχθηκε και ο Αμερικανός μεγιστάνας, Έλον Μασκ.