Η Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας «βίαζε και βασάνιζε άνδρες επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι»

Ένας πρώην στρατιωτικός της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας υποστηρίζει ότι «βασανίστηκε από την υπηρεσία επειδή ήταν ομοφυλόφιλος», τη δεκαετία του 1980.

Ο Simon Hinchley-Robson εντάχθηκε στη RAF (Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας) το 1980. Έξι χρόνια αργότερα εργαζόταν ως μάγειρας στο RAF Bawdy στο Pembrokeshire, όταν κάποια στιγμή αρρώστησε.

Λόγω υψηλού πυρετού και ξαφνική απώλεια βάρους, ζήτησε να κάνει τεστ για τον HIV. Η RAF το θεώρησε ως απόδειξη ότι ο Hinchley-Robinson ήταν ομοφυλόφιλος – μέχρι το 2000, οι queer άνθρωποι απαγορευόταν να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις.

Στη συνέχεια συνελήφθη από την RAF, μετά την έξοδό του από ένα νοσοκομείο. Αυτό που ακολούθησε, σύμφωνα με την μαρτυρία του Hinchley-Robson που διάβασε ο βουλευτής, Clive Efford, στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ήταν «η πιο φρικτή και απαίσια εμπειρία που κανείς δεν θα έπρεπε να ζήσει ποτέ.

Ο Hinchley-Robson έμεινε σε μια αίθουσα ανακρίσεων για τέσσερις ημέρες και υπέστη «μια σειρά βασανιστηρίων επειδή ήταν ομοφυλόφιλος».

«Μου αρνήθηκαν να φάω, μου αρνήθηκαν τον ύπνο και μου έδωσαν μόνο μικρές ποσότητες νερού. Αμέσως με έψαξαν, μου ζήτησαν να γδυθώ και με έψαξαν… εσωτερικά», είπε ο Efford, σύμφωνα με το ITV. «Είπαν ότι αυτή ήταν η διαδικασία».

Ο Hinchley-Robson ισχυρίζεται ότι του ζητήθηκε να κατονομάσει οποιονδήποτε άλλο υπάλληλο με τον οποίο είχε σχέση.

Όταν αρνήθηκε, «τα ιατρικά γάντια συνέχισαν και υπέστη και πάλι αυτό που μπορώ να πω μόνο ότι ήταν βιασμός, ενώ με έψαξαν ξανά», έγραψε.

Κάθε τέσσερις ώρες γινόταν μια αλλαγή βάρδιας, κάτι που σήμαινε και νέα έρευνα.

Τελικά, ο Hinchley-Robson εκδιώχθηκε από την υπηρεσία. Ήταν 21 ετών τότε.

Η κυβέρνηση προσκάλεσε τον Efford, ο οποίος διάβασε τη μαρτυρία του Hinchley-Robinson, να υποβάλει αίτηση για την αποκατάσταση της σύνταξης θύματος.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα είναι ένα πιο φιλόξενο μέρος.

Ο Efford είπε στο ITV ότι «σοκαρίστηκε από την απάντηση της κυβέρνησης» και ότι είχε έναν «τόνο κατανόησης και μεταμέλειας».

Επίσης, «προέτρεψε» όσους βρίσκονται σε παρόμοιες θέσεις μιλήσουν για τις εμπειρίες τους.

Ο Hinchley-Robinson είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι ήλπιζε η κυβέρνηση «να εμφανιστεί και να πει ότι έκανε λάθος».

«Το μόνο που ήθελα ήταν να αποκατασταθεί η σύνταξή μου», δήλωσε.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που θα έχουν περάσει ακριβώς το ίδιο. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα άτομα που γνωρίζω, από το Γιβραλτάρ μέχρι πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, που πέρασαν κάτι παρόμοιο και δυστυχώς αυτοκτόνησαν. Και θέλω δικαιοσύνη και για αυτούς».

Ο Hinchley-Robson δεν είναι ο μόνος πρώην στρατιωτικός της RAF που έχει μιλήσει για την ομοφοβία κατά τη διάρκεια του χρόνου που υπηρετούσε. Ο βετεράνος της RAF, Ντέιβιντ Μπόννεϊ, φυλακίστηκε το 1993 επειδή είχε μια «σύντομη σχέση» με άλλον άνδρα.

 

Πηγή: avmag.gr