Κύπρος: Μείωση ΦΠΑ στο 5% (από 19%) στο ηλεκτρικό ρεύμα για ευάλωτα νοικοκυριά

Την έγκριση πρότασης των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας της κυπριακής κυβέρνησης για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά από 19% σε 5% για διάστημα 6 μηνών αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, που συνεδρίασε σήμερα το πρωί.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι από τις πρώτες κυβερνήσεις οι οποίες έχουν λάβει δραστικά μέτρα όσον αφορά στο να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, σε αυτό το πληθωριστικό κύμα το οποίο παρατηρείται, όπως για παράδειγμα η οριζόντια μείωση για μεγάλο χρονικό διάστημα της τιμής του ρεύματος κατά 10%.

 Επίσης, ένα από τα εργαλεία τα οποία έχουμε, που είναι η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, θα κοστίσει όσον αφορά το δημόσιο περίπου 70 εκατ. ευρώ σε αύξηση μισθών, επιδομάτων και συντάξεων προς αποζημίωση εργαζομένων για τον πληθωρισμό ενώ από την αύξηση του μισθολογίου στον ιδιωτικό τομέα θα δοθούν επίσης 130 εκατ. ευρώ.

«Σε συνεργασία με την Υπουργό Ενέργειας, έχουμε μελετήσει και τα πρόσφατα εργαλεία τα οποία δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία πρέπει να είναι στοχευμένα και για περαιτέρω βοήθεια των ευάλωτων ομάδων.

Με αυτά τα μέτρα πιστεύω ότι η Κύπρος, κατ΄αναλογία πληθυσμού, είναι η χώρα η οποία έχει λάβει τα πιο δραστικά μέτρα δημοσιονομικού περιεχομένου που αφορούν στο να βοηθήσουμε ειδικά τους ευάλωτους αλλά και γενικά τους συμπολίτες μας ούτως ώστε αυτή την περίοδο, που παρουσιάζονται κάποιες πληθωριστικές πιέσεις, να ξεπεραστεί το πρόβλημα» κατέληξε ο Υπουργός.

Πηγή: zougla.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04/11/2021 - 15:11