Ρωσία: Το 20% των πολιτών θεωρούν ότι τα βασανιστήρια είναι επιτρεπτά

  • Ένας στους πέντε Ρώσους, δηλαδή το 20%, θεωρεί ότι τα βασανιστήρια είναι επιτρεπτά σε ακραίες περιπτώσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο Levada-Centr (το οποίο έχει καταχωρηθεί στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων») και δημοσιεύει η εφημερίδα Novaya Gazeta.
 Κατά την άποψη του 45% των ερωτηθέντων, τα βασανιστήρια είναι περισσότερο διαδεδομένα στα σωφρονιστικά ιδρύματα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών, όπως είναι οι σωφρονιστικές αποικίες και φυλακές. Το 41% των Ρώσων πιστεύουν ότι βασανιστήρια γίνονται κατά την διάρκεια της ανάκρισης και στην αστυνομία, ενώ το 18% στην Ανακριτική Επιτροπή (το αντίστοιχο του αμερικανικού FBI-σ.σ. ) και στην FSB (ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας). Περίπου το 30% δυσκολεύτηκε να απαντήσει ως προς το σε ποια ιδρύματα γίνονται βασανιστήρια.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο ιστότοπος υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu.net άρχισε να δίνει στην δημοσιότητα βιντεοεγγραφές με βασανιστήρια που είχε συγκεντρώσει ο πρώην κρατούμενος και προγραμματιστής Σεργκέι Σαβέλιεφ. Ο Σαβέλιεφ ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Γαλλία είχε παραδώσει υλικό 40 γκιγκαμπάιτ με βίντεο, έγγραφα και φωτογραφίας με βασανιστήρια στις φυλακές Σαράτοβo-1. Στις 25 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 400 κρατούμενοι με ανακοίνωση τους ανέφεραν ότι γίνονται βασανιστήρια στην σωφρονιστική αποικία αριθμός 13 και στο περιφερειακό νοσοκομείο των φυλακών στο οποίο νοσηλεύονται κρατούμενοι με φυματίωση.

Πηγές: Novaya Gazeta