Λιμός στο Τιγκράι: Οι μητέρες ταΐζουν τα παιδιά τους φύλλα δέντρων

Εκθεση του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) κάνει λόγο και για ανησυχητικό υποσιτισμό

Τα συμπτώματα του υποσιτισμού στα παιδιά -απάθεια, δερματικά εξανθήματα, απώλεια όρεξης- γίνονται όλο και πιο έντονα, ενώ προβλέπονται χειρότερα
 
Στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, οι μητέρες αναγκάζονται να δίνουν στα παιδιά τους φύλλα δέντρων για να μη πεθάνουν, καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν διαλύσει την περιοχή.
 
Τα συμπτώματα του υποσιτισμού στα παιδιά -απάθεια, δερματικά εξανθήματα, απώλεια όρεξης- γίνονται όλο και πιο έντονα, ενώ προβλέπονται χειρότερα σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα και φωτογραφίες μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης, για τα οποία ενημερώθηκε αυτή την εβδομάδα το AFP και τα οποία αναφέρουν θανάτους από λιμό σε δύο περιοχές του Τιγκράι.
 
  
Εκθεση του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) κάνει λόγο και για ανησυχητικό υποσιτισμό ανάμεσα στα παιδιά:
 
«Στις περίπου 15.000 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες που παρακολουθήθηκαν την περίοδο της μελέτης, περισσότερες από 12.000, δηλαδή περίπου το 79%, διαγνώστηκαν με σοβαρό υποσιτισμό».
 
Στα παιδιά κάτω των 5 ετών, το επίπεδο μέτριου υποσιτισμού επίσης «ξεπερνά τα επίπεδα επείγουσας ανάγκης, τα οποία έχουν οριστεί στο 15%, φτάνοντας περίπου στο 18%». Την ίδια ώρα, το ποσοστό των παιδιών που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό φτάνει το 2,4%, πάνω από το όριο συναγερμού, που είναι 2%, τονίζει η έκθεση.
 
  
«Είναι μια σιωπηλή σφαγή», δήλωσε ο δρ. Χαγελόμ Κεμπέντε, διευθυντής ερευνών στο νοσοκομείο Ayder στη Μέκελε, πρωτεύουσα του Τιγκράι.
 
«Το χειρότερο με τον λιμό είναι ότι βλέπεις ανθρώπους στην αγκαλιά του θανάτου, αλλά δεν πεθαίνουν αμέσως. Παίρνει χρόνο, αφού το κορμί τους εξασθενίσει κι εξασθενίσει κι εξασθενίσει. Είναι χειρότερο από τον θάνατο από σφαίρα».
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP 
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03/10/2021 - 17:49