Νησιά Φερόε / Σφαγή 1.428 δελφινιών σε παραδοσιακό ετήσιο κυνήγι

Κόκκινη βάφτηκε η θάλασσα στα Νησιά Φερόε την Κυριακή, κατά το παραδοσιακό έθιμο να σκοτώνουν δελφίνια. Οι κάτοικοι σκότωσαν  1.428 δελφίνια, σε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που έχει καταγραφεί ποτέ στο παραδοσιακό ετήσιο κυνήγι που μετράει έναν αιώνα και είναι γνωστό ως Grindadrap ή Grind.

Οι κάτοικοι των νησιών σκοτώνουν συνήθως έως και 1.000 θαλάσσια θηλαστικά ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της χώρας. Πέρυσι, ο αριθμός αυτός περιλάμβανε 35 λευκά δελφίνια. Βάρκες οδηγούν τα δελφίνια προς έναν κόλπο στην ακτή του νησιού Skálafjørður, όπου οι άνδρες, στο πλαίσιο της τοπικής παράδοσης, περιμένουν να σκοτώσουν τα ζώα στα ρηχά με γάντζουςμαχαίρια και λόγχες.

Σημειώνεται ότι τα Νησιά Φερόε αποτελούν αυτόνομη κοινοβουλευτική δημοκρατία, η οποία ανήκει στο Βασίλειο της Δανίας και βρίσκονται στα βόρεια της Σκωτίας.

Οι κάτοικοι των Νησιών Φερόε είναι διχασμένοι σχετικά με το έθιμο που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, ενώ η σφαγή των δελφινιών προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, καταδικάζοντας αυτό το βάρβαρο έθιμο.

Η οργάνωση Blue Planet Society κάλεσε τις αρχές της Δανίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβουν μέτρα.

Η λέξη Grindadráp μεταφράζεται συχνά ως φαλαινοθηρία, αν και συνήθως πρόκειται για κυνήγι διαφόρων ειδών δελφινιών. Πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους του 20ού αιώνα των νησιών.

Σημειώνεται ότι η PETA υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η κατανάλωση κρέατος φάλαινας στο νησί ως «παράδοση» έχει ξεπεραστεί προ πολλού, καθώς μόνο το 17% των κατοίκων του νησιού δηλώνει ότι καταναλώνει τακτικά κρέας και λίπος φάλαινας.