«Μαθήματα» Δημοκρατίας από τη Γερμανία: Οι εταιρείες απαγορεύεται να ρωτούν τους υπαλλήλους τους αν έχουν εμβολιαστεί!

«Τα στοιχεία για την υγεία των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης 

Την ώρα που στην Ελλάδα σκέφτονται σοβαρά να επεκτείνουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας (μιας και λειτούργησε τόσο «άψογα» στους υγειονομικούς), στη Γερμανία εμφανίζονται… δημοκρατικότεροι των εμπνευστών της Δημοκρατίας, ανακοινώνοντας πως οι εταιρείες δεν θα έχουν το δικαίωμα να ρωτούν τους υπαλλήλους τους αν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19!

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, τονίζοντας ότι κατανοεί πως μερικοί εργαζόμενοι ενδιαφέρονται να μάθουν την εμβολιαστική κατάσταση των συναδέλφων τους, όμως, βάσει της γερμανικής νομοθεσίας, οι εργοδότες δεν μπορούν να ζητούν τέτοιου είδους πληροφορίες. «Τα στοιχεία για την υγεία των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα», τόνισε και η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ, μιλώντας στον δημοσιογραφικό όμιλο Funke, όμως πρόσθεσε ότι ενδέχεται να επιτραπεί η πρόσβαση σε αυτού του είδους τα στοιχεία σε τομείς υψηλού κινδύνου.

Ο Χάιλ σχολίασε, πάντως, ότι χρειάζονται ρεαλιστικές λύσεις για τα νοσοκομεία ή τις φυλακές, για παράδειγμα. Ήδη έχουν γίνει εξαιρέσεις στη νομοθεσία, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια, με το προσωπικό και τους πελάτες να είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό διαγνωστικό τεστ. Ο Χάιλ εξήγησε ότι το ίδιο μπορεί να ισχύσει και σε άλλους τομείς υψηλού κινδύνου, όμως τη σχετική απόφαση θα λάβει το Yπουργείο Υγείας.
Iδιαίτερα αυστηρή η νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων

Σε πολλές χώρες ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε κάποιους τομείς υψηλού κινδύνου -όπως οι υγειονομικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι- έχει καταστεί υποχρεωτικός, ενώ μερικές εταιρείες, κυρίως στις ΗΠΑ, έχουν ζητήσει από το προσωπικό τους να εμβολιαστεί κατά της Covid-19. Όμως, η νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα αυστηρή, κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφορίες για την υγεία του προσωπικού τους.

Οι γερμανικές εταιρείες, πάντως, ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση, ώστε να τους επιτραπεί να ρωτούν το προσωπικό τους αν έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19. Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σήμερα ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να παίρνουν ρεπό προκειμένου να εμβολιαστούν και να διαμορφώνουν τα μέτρα προστασίας από την Covid-19 ανάλογα με το εμβολιαστικό καθεστώς του προσωπικού τους, εφόσον το γνωρίζουν.

Σημειώνεται πως σχεδόν το 61% του πληθυσμού της Γερμανίας είναι πλήρως ανοσοποιημένο και το 65% έχει λάβει μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, με το Βερολίνο να προσπαθεί να πείσει και άλλους να εμβολιαστούν.