Πομπηία: Σκελετός «αποκάλυψε» ότι ανέβαιναν θεατρικές παραστάσεις στα ελληνικά

Εντοπίστηκε επιγραφή που μαρτυρεί ότι παρουσιάζονταν έργα και στα ελληνικά στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν καλοδιατηρημένο σκελετό σε έναν τάφο στην Πομπηία που ρίχνει νέο φως στις τελετουργίες ταφής και τις πολιτισμικές δραστηριότητες στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

 
Ο σκελετός του άνδρα, που μοιάζει να είναι μεταξύ 60 και 70 ετών, βρέθηκε σε έναν τάφο που χρονολογείται από τις τελευταίες δεκαετίες της Πομπηίας, προτού καταστραφεί από την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου το 79 π.Χ.

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥ MARCUS VENERIUS SECUNDIO.

β4σκελετος
β5οστα
 


 
Μια επιγραφή αναφέρει πως ο άνδρας ήταν ο Μάρκους Βενέριους Σεκούντιο και κάνει μια αναφορά σε θεατρικές παραστάσεις στην Πομπηία στα ελληνικά - είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι έχουν βρει στοιχεία που αποδεικνύουν πως εκεί παρουσιάζονταν έργα στα ελληνικά, εκτός από τα λατινικά.

β6
β7


«Το ότι οργανώνονταν παραστάσεις στα ελληνικά είναι απόδειξη της ζωντανής και ανοικτής πολιτισμικής ατμόσφαιρας που χαρακτήριζε την αρχαία Πομπηία», δήλωσε ο Γκάμπριελ Τσουχτρίγκελ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας.

 
β3


β2


Το πάρκο ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους σκελετούς που βρέθηκαν στην τοποθεσία και πως δείχνει στοιχεία μερικής μουμιοποίησης, με τρίχες και ένα αφτί να φαίνονται ακόμη πάνω στο κρανίο. Βρέθηκαν επίσης δύο τεφροδόχοι στην περίφραξη του τάφου.

 


Οι ενήλικες αποτεφρώνονταν συνήθως στην πόλη εκείνη την εποχή, άρα η ταφή του Μάρκους Βενέριους θεωρείται πολύ ασυνήθιστη.

Οι αρχαιολόγοι ερευνούν το ενδεχόμενο ο άνδρας να είχε ταριχευθεί πριν από την ταφή. Είναι γνωστό ότι στην ταρίχευση χρησιμοποιούνταν ορισμένα υφάσματα και οι αρχαιολόγοι έχουν βρει τεμαχίδια που θα μπορούσαν να είναι από ύφασμα στο σημείο.
 
Στον τάφο του βρέθηκε επίσης ένα γυάλινο δοχείο με το όνομα μιας γυναίκας, της Novia Amabilis - πιθανώς η σύζυγος του Secundio.

Οι αρχικές εξετάσεις δείχνουν ότι πέθανε σε ηλικία περίπου 60 ετών.

Ο Secundio ήταν σκλάβος και θεματοφύλακας του αρχαίου ναού της Αφροδίτης της Πομπηίας. Αφού απελευθερώθηκε, προσχώρησε στις τάξεις των Augustales, μιας ανώτερης ομάδας ιερέων που ήταν υπεύθυνοι για την λατρεία του αυτοκράτορα. Το γεγονός ότι θάφτηκε σε τάφο αποδεικνύει ότι κατάφερε να αποκτήσει μια καλή κοινωνική και οικονομική θέση.

Οι ανασκαφές στην περιοχή της νεκρόπολης Porta Sarno είναι ένα κοινό έργο του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Βαλένθια.

Δεκάδες νέες ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένων λειψάνων ανθρώπων και ζώων που σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη του Βεζούβιου, ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια στο Regio V, μια τεράστια περιοχή του αρχαιολογικού πάρκου που δεν έχει ακόμη ανοίξει πλήρως για το κοινό.