Το ατύχημα στο Σουέζ επηρεάζει αρνητικά το παγκόσμιο εμπόριο

Μεγάλες ελλείψεις πρώτων υλών, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο κλείσιμο εταιριών, έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης για την πανδημία, αύξηση της τιμής του πετρελαίου αλλά και της ενοικίασης εμπορευματοκιβωτίων προβλέπεται λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας στο κανάλι του Σουέζ, από την προσάραξη του θηριώδους Ever Green.

Μεγάλες ελλείψεις πρώτων υλών, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο κλείσιμο εταιριών, έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης για την πανδημία (μάσκες, απολυμαντικά κα), αύξηση της τιμής του πετρελαίου αλλά και της ενοικίασης εμπορευματοκιβωτίων προβλέπεται λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας στο κανάλι του Σουέζ, από την προσάραξη του ιαπωνικής ιδιοκτησίας θηριώδους πλοίου Ever Green, 400 μέτρων μήκους και 60 μέτρων πλάτους, 200.000 τόνων, που μετέφερε εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ). Το πλοίο έχει προσαράξει και από τις δύο πλευρές του καναλιού και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί η εκφόρτωση και επαναφόρτωσή του (αφού αποκολληθεί), διότι θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Από το Σουέζ περνά το 12% του παγκοσμίου εμπορίου και η αξία των εμπορευμάτων που περνούν το κανάλι κάθε μέρα ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια. Από το 1869 που λειτούργησε, αποτελεί τον συντομότερο θαλάσσιο δρόμο μεταξύ Μεσογείου και Ερυθράς Θαλάσσης, και έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος μετά την ανακαίνιση που έγινε από την κυβέρνηση της Αιγύπτου το 2015.

Σύμφωνα με την ισχύουσα άποψη, το πλοίο προσάραξε στα βόρεια του Σουέζ, την Τρίτη, λόγω κακής διακυβέρνησης εν μέσω ισχυρότατων ανέμων που δυσχέραιναν την ορατότητα. Πρόκειται για πλοίο ιαπωνικής ιδιοκτησίας, νηολογημένο στον Παναμά, που μεταφέρει εμπορεύματα από την Κίνα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Πρόκειται για «νεαρό» πλοίο, κατασκευασμένο το 2018, και για το μεγαλύτερο πλοίο που έχει ποτέ προσαράξει στο Σουέζ, έναν θαλασσινό δρόμο που έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια, με την ιδιαίτερα σημαντική αύξηση του εμπορίου μεταξύ ασιατικών κρατών και Ευρώπης.

Μετά την προσάραξη του, το κανάλι του Σουέζ έχει κλείσει και δεκάδες πλοία περιμένουν υπομονετικά το άνοιγμα του. Οι πρώτες απόπειρες αποκόλλησης απέτυχαν και οι ειδικοί, που έφτασαν στην περιοχή προχθές και εχθές, δεν είναι αισιόδοξοι για τον χρόνο που μπορεί να πάρει η επιχείρηση, προβλέποντας ότι «μπορεί να κρατήσει από μέρες έως εβδομάδες» αν χρειαστεί να ξεφορτώσει, έστω μερικώς, το πλοίο.

Από το κανάλι του Σουέζ περνούν καθημερινά περίπου 50 πλοία, και αυτό σημαίνει ότι στην «ουρά» που ξεκίνησε να δημιουργείται την Τρίτη έχουν ήδη προστεθεί άνω των 160 πλοίων – όσα έμαθαν για το ατύχημα κοντύτερα στα λιμάνια τους, επέστρεψαν. Υπάρχει και ένας αριθμός πλοίων, κυρίως τάνκερ, που επέλεξαν να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, κάτι που, όμως, προσθέτει δώδεκα ημέρες και 3.800 θαλάσσια μίλια στο ταξίδι τους, με επιπλέον κόστος γύρω στις 300.000 ευρώ σε καύσιμα, και πολλές εταιρίες κρίνουν αντιπαραγωγικό. Παράλληλα, πολλά από τα εμπορεύματα που μεταφέρουν τα πολύ μεγάλα πλοία διαμοιράζονται – όταν φτάσουν στον προορισμό τους- από μικρότερα προς άλλα λιμάνια ή και χώρες και το σύστημα αυτό έχει ήδη διαταραχθεί και υποστεί ζημιές εκατομμυρίων, μεγάλο ποσοστό των οποίων θα μετακυλήσει στην λιανική.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή οι Αιγυπτιακές αρχές, θα χρειαστεί να μετακινήσουν/ αφαιρέσουν άνω των 20.000 κυβικών μέτρων άμμου για να απελευθερωθεί το ογκώδες Ever Given. Συγκεκριμένα, οι εκσκαφείς πρέπει να δημιουργήσουν βάθος περί τα 12-16 μέτρα στα σημεία προσάραξης, ώστε να μπορέσει το πλοίο να επιστρέψει στη θάλασσα. Η κατάσταση του ίδιου του σκάφους κρίνεται καλή και η εταιρία στην οποία ανήκει δήλωσε ότι μόλις «βγει» από το χώμα θα μπορέσει να πλεύσει κανονικά, εφόσον δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα. Από σήμερα, επίσης, βρίσκεται και επί του πλοίου ειδικό μηχάνημα που μπορεί να βελτιώσει τους χρόνους αφαίρεσης της άμμου.

Το πλοίο ανήκει στην ιαπωνική εταιρία Shoei Kisen KK, η οποία με ανακοίνωσή της ζήτησε συγγνώμη, προβλέπει ότι θα της ζητηθούν αποζημιώσεις από άλλες εταιρίες.  


Πηγή: thepressproject.gr