Νέα παρέμβαση ΗΠΑ για Αγιά Σοφιά: "Να διατηρηθεί ο πολυθρησκευτικός χαρακτήρας"

"Η θέση μας δεν έχει αλλάξει" υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας εκ νέου τη στήριξή του στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να στηρίζουν τη διατήρηση του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε νέα τοποθέτησή του. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει εκ νέου τη στήριξή του στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της Αγίας Σοφίας μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο για το έτος 2019.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολύθρησκευτική ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές.

 

Στην έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο αναφερόταν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να θέτουν το θέμα στους Τούρκους συναδέλφους τους, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της Αγίας Σοφίας κατά έναν τρόπο που θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, «αναφορικά με την αμερικανική πολιτική για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, τονίζεται ότι ο πρέσβης, άλλα στελέχη της πρεσβείας και των προξενικών αρχών, καθώς και επισκέπτες αξιωματούχοι των ΗΠΑ θέτουν το ζήτημα σε συνεχή βάση κατά τις συναντήσεις τους με Τούρκους αξιωματούχους».

Η παρέμβαση αυτή έρχεται μετά την οργισμένη απάντηση της Άγκυρας για τη στάση των ΗΠΑ στο συγκεκριμμένο ζήτημα: Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών εξέδωσε την Πέμπτη 11/6 ανακοίνωση, κατά την οποία αναφέρει πως η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας και κάθε απόφαση σχετική αφορά το εσωτερικό της συγκεκριμένης χώρας.

Τονίζεται ακόμα ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν δεν αποτελούν αρμοδιότητα άλλων χωρών, ενώ παράλληλα η Τουρκία υπογραμμίζει ότι είναι "τραγοκωμωδία που (οι ΗΠΑ) έχουν τόσα ζητήματα εναντίον του Ισλάμ, διαδηλώσεις, ρατσισμό και ασχολούνται με αυτή την υπόθεση".

 

ΑΠΕ