Σε αστυνομικό κλοιό το Χονγκ Κονγκ, εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Χιλιάδες ένοπλοι αστυνομικοί πλημμύρισαν σήμερα τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ σε μια επίδειξη ισχύος, προκειμένου να εμποδίσουν τις διαδηλώσεις κατά ενός νέου αμφιλεγόμενου νόμου που ποινικοποιεί κάθε προσβλητική ενέργεια προς τον κινεζικό ύμνο.

Μέχρι το μεσημέρι οι δυνάμεις καταστολής είχαν προχωρήσει στη σύλληψη τουλάχιστον 300 διαδηλωτών και έκαναν εκτεταμένη χρήση σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν το πλήθος.


Πολλά καταστήματα, τράπεζες και κτίρια γραφείων έκλεισαν νωρίτερα και δεκάδες άτομα αναγκάστηκαν απ' τις αστυνομικές δυνάμεις να καθίσουν στα πεζοδρόμια.

AP Photo/Vincent Yu

Οι νέες αυτές διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν και από τη νέα νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια που προωθεί το Πεκίνο σε μια προσπάθεια να αναμειχθεί περαιτέρω στα εσωτερικά της ημιαυτόνομης περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ.

Το Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ συζητά το επίμαχο νομοσχέδιο για τον κινεζικό ύμνο και ήδη από χθες έχει αποκλειστεί η γύρω περιοχή.

Σήμερα άνθρωποι όλων των ηλικιών βγήκαν στους δρόμους, κάποιοι ντυμένοι στα μαύρα, κάποιοι φορώντας ρούχα γραφείου και ορισμένοι προσπαθώντας να κρύψουν τα χαρακτηριστικά τους κάτω από ανοικτές ομπρέλες σε σκηνές που θύμισαν τις ταραχές που συντάραξαν πέρυσι την πόλη.

Μεταξύ των συλληφθέντων και αρκετοί έφηβοι, που κατά την αστυνομία συνελήφθησαν για κατοχή αντικειμένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μη νόμιμους σκοπούς όπως κατσαβίδια. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι άλλοι  συνελήφθησαν γιατί οδηγούσαν αργά παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία και άλλοι με την υποψία της μη εξουσιοδοτημένης συγκέντρωσης.

AP Photo/Kin Cheung

Τις πρωινές ώρες αιχμής οι αστυνομικές δυνάμεις καταστολής σταματούσαν και έψαχναν κυρίως νεαρής ηλικίας άτομα έξω από σιδηροδρομικούς σταθμούς και είχαν παραταχθεί στους δρόμους προκαλώντας σχόλια του τύπου για «αστυνομοκρατούμενο κράτος».Πηγή ΕΦΣΥΝ