Πάνω από 90 συλλήψεις μελών της Κόζα Νόστρα στη Σικελία

Επιχείρηση κατά της μαφίας σήμερα στη Σικελία που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, είναι έτοιμη να εκμεταλλευθεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί λόγω του κορονοϊού.

Η ιταλική οικονομική αστυνομία προχώρησε το πρωί σε 91 συλλήψεις μελών της Κόζα Νόστρα, έπειτα από εντάλματα. Πρόκειται για μέλη, συνεργάτες και υποστηρικτές των δυο γνωστών μαφιόζικων «οικογενειών» Φεράντε και Φοντάνα.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για απόσπαση χρημάτων με εκβιασμό, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κλεπταποδοχή, απάτες και διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι μαφιόζικες οικογένειες της Σικελίας είναι έτοιμες να εκμεταλλευθούν την μεγάλη οικονοική κρίση που διέρχονται ο ιταλικός Νότος και όλη η χώρα, με στόχο να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές μεγάλης διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος και όχι μόνον. Οι «νονοί» θέλουν ουσιαστικά να αγοράσουν με ελάχιστα χρήματα ή να ελέγξουν έμμεσα επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να φαλιρίσουν.

Παράλληλα με την επιχείρηση στη Σικελία, έφοδοι πραγματοποιούνται και στον ιταλικό Βορρά, στις περιοχές Λομβαρδία, Πεδεμόντιο, Λιγουρία, Βένετο και Εμίλια Ρομάνια.

Στο Παλέρμο της Σικελίας, η Κόζα Νόστρα ήλεγχε σημαντικές δραστηριότητες στους τομείς των κρατικών εργολαβιών, των κεντρικών αγορών οπωροκηπευτικών ειδών, στα στοιχήματα που συνδέονται με τον ιππόδρομο και στα «τυχερά παιχνίδια».

Πρόσφατα, όμως, η μαφία είχε επεκτείνει τα συμφέροντά της και στην αγορά του καφέ, με μια εταιρία που διένειμε κάψουλες για μηχανές «εσπρέσο», στη διαχείριση της οποίας είχε εμπλακεί πρώην παίκτης της ιταλικής τηλεοπτικής εκπομπής ριάλιτι «Μεγάλος Αδελφός».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε ο διευθυντής του τομέα σωφρονιστικών ιδρυμάτων του ιταλικού υπουργείου Δικαιοσύνης, Φραντσέσκο Μπασεντίνι, μετά τις αντιδράσεις για τη μεταφορά 376 μαφιόζων από την φυλακή και σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Η επιστροφή στους τόπους διαμονής τους προκάλεσε σειρά προβλημάτων στις διάφορες εισαγγελίες, οι οποίες, μαζί με της αστυνομικές αρχές, πρέπει να ελέγχουν καθημερινά τα μέλη αυτά των μαφιών, δηλαδή της Κόζα Νόστρα, της Ντράγκετα και της Σάκρα Κορόνα Ουνίτα, και αγανάκτηση στις οικογένειες των θυμάτων της Κόζα Νόστρα και της μαφίας της Νάπολης.
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ