Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της συντριβής του ουκρανικού Boeing που κόστισε τη ζωή 176 ανθρώπων - Δεν καταρρίφθηκε από πύραυλο - Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της συντριβής του ουκρανικού Boeing, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, βλέπουν δειλά δειλά το φως της δημοσιότητας.

Το αεροπορικό δυστύχημα κόστισε τη ζωή 176 ανθρώπων ενώ μεγάλες εταιρείες αρχίζουν να αναπροσαρμόζουν τα σχέδια πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράν ανακοινώνοντας την άμεση αναστολή τους.

Η αρχική εκτίμηση δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών είναι ότι το αεροσκάφος (Boeing 737) της εταιρείας Ukraine International Airlines δεν καταρρίφθηκε από πύραυλο, δήλωσε μια καναδική πηγή ασφαλείας.

Η πηγή, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, ανέφερε πως οι υπηρεσίες πιστεύουν ότι το αεροσκάφος, υπέστη τεχνική βλάβη.

Το ουκρανικό Boeing πραγματοποιούσε πτήση από την πρωτεύουσα του Ιράν προς το Κίεβο και δεν εξέπεμψε κανένα σήμα κινδύνου.

O Ουκρανός πρωθυπουργός

AP Photo

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις το αεροπλάνο αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα, ωστόσο, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αλέκσι Χοντσαρούκ, σε συνέντευξη Τύπου, ερωτηθείς εάν το αεροσκάφος μπορεί να κατερρίφθη από πύραυλο, απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο και προειδοποίησε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι εικασίες μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Αρχικά, η ουκρανική πρεσβεία στην Τεχεράνη είχε ανακοινώσει ότι η συντριβή του αεροσκάφους οφειλόταν σε μηχανική βλάβη στον κινητήρα και είχε απορρίψει το ενδεχόμενο να σχετίζεται με τρομοκρατική ενέργεια ή να χτυπήθηκε από πύραυλο. Αργότερα όμως απέσυρε αυτή την ανακοίνωση, τονίζοντας ότι όλα είναι πιθανά, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στις δικαστικές αρχές να ξεκινήσουν ποινική έρευνα για την συντριβή του αεροσκάφους. 

Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο FlightRadar24, το αεροσκάφος είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από μόλις τρία χρόνια και ήταν 737-NG.

Ο εκπρόσωπος της Boeing Γκόρντον Τζόντροου περιορίστηκε να πει ότι η εταιρεία είναι ενήμερη για τις πληροφορίες που μεταδίδονται από μέσα ενημέρωσης για τη συντριβή αεροσκάφους της αμερικανικής εταιρείας και ότι προς το παρόν συγκεντρώνει πληροφορίες.

Το μοιραίο αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 2016 και η εταιρεία το είχε προμηθευτεί απευθείας από την Μπόιγνκ, είπαν αξιωματούχοι.

Στην ιστοσελίδα της η UIA αναφέρει ότι έχει λάβει το IOSA -το πιστοποιητικό λειτουργικής ασφάλειας της IATA (της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών)--γεγονός που σημαίνει ότι το επίπεδο ασφαλείας και λειτουργικότητάς της συνάδει πλήρως με της διεθνείς απαιτήσεις.

Η εταιρεία, η οποία πραγματοποιεί διεθνείς πτήσεις και πτήσεις εσωτερικού, διαθέτει έναν στόλο 42 αεροπλάνων που αποτελείται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, από διάφορους τύπους Μπόινγκ, περιλαμβανομένων των 737-800 και 737-900 καθώς και αεροσκάφη Embraer.

Τον περασμένο χρόνο αναγκάστηκε να μειώσει τα δρομολόγιά της εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά

AP Photo

Το μυστήριο με την πτήση από το Ιράν στο Κίεβο θα κληθούν να λύσουν τα δύο μαύρα κουτιά που βρέθηκαν λίγες ώρες μετά την πτώση του ουκρανικού Boeing.

Ένας Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα μαύρα κουτιά είναι κατεστραμμένα, αλλά θεωρείται ότι τα δεδομένα τους θα μπορούν μολαταύτα να ανακτηθούν, ενώ η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να τα παραδώσει στους Αμερικανούς. Μιλώντας στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Μερ, ο επικεφαλής της ιρανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Αλί Αμπετζαντέχ, τόνισε ότι τα μαύρα κουτιά θα αναλυθούν στη χώρου όπου έγινε το δυστύχημα, σύμφωνα με τους κανόνες του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας). Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι μέρος στην έρευνα θα πάρουν και Ουκρανοί, ενώ απέκλεισε κάθε εμπλοκή Αμερικανών.ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ