UK: Πρώτο μας μέλημα η αποχώρηση από την Ε.Ε., είπαν βασίλισσα και Τζόνσον

Η βασική προτεραιότητα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είναι να φέρει εις πέρας το Brexit στις 31 Ιανουαρίου και στη συνέχεια να διαπραγματευθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες μεγάλες οικονομίες, δήλωσε την Πέμπτη, η βασίλισσα Ελισάβετ, παρουσιάζοντας τα σχέδια του.

Ανοίγοντας επισήμως τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο του βρετανικού κοινοβουλίου μετά τη συντριπτική νίκη των Συντηρητικών, η βασίλισσα παρουσίασε τις βασικές πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος.

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι να φέρει εις πέρας την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου», δήλωσε η βασίλισσα στα μέλη της άνω και της κάτω βουλής του βρετανικού Κοινοβουλίου.

«Στη συνέχεια, οι υπουργοί μου θα επιδιώξουν μια μελλοντική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση βασισμένη σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα ωφελεί το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα ξεκινήσουν επίσης εμπορικές διαπραγματεύσεις με άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες», είπε ακόμα.

«Το πρώτο μας μέλημα είναι να φέρουμε εις πέρας το Brexit και θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου», ανέφερε ο Τζόνσον προλογίζοντας την ομιλία της βασίλισσας.

«Θα απελευθερώσουμε τη χώρα από τα δεσμά της αναποφασιστικότητας, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων. Θα αποφύγουμε την παγίδα περαιτέρω δισταγμών και καθυστερήσεων –αποκλείοντας την όποια παράταση της περιόδου εφαρμογής πέραν του 2020».

Το πρόγραμμα του Τζόνσον προβλέπει επίσης υψηλότερη χρηματοδότηση το εθνικό σύστημα υγείας, αύξηση των ποινών για πράξεις τρομοκρατίας και βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Όσον αφορά στην περίθαλψη, δεσμεύτηκε να δαπανήσει περισσότερα για το εθνικό σύστημα υγείας NHS ψηφίζοντας μια νομοθεσία που θα εγγυάται αύξηση της χρηματοδότησης, η οποία θα ανέλθει σε επιπλέον 33,9 δισεκ. λίρες ετησίως έως το 2023-24.

Υποσχέθηκε επίσης καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερες υποδομές και καλύτερη τεχνολογία και δεσμεύθηκε να αναθεωρήσει την πολιτική ασφάλειας, άμυνας και την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας «στην πιο ριζική επαναξιολόγηση της θέσης μας στον κόσμο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Ουσιαστικά, δεν έχει πολλές διαφορές σε σχέση με το πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει τον περασμένο Οκτώβριο.

Τα νέα στοιχεία είναι κυρίως το σύστημα NHS και οι ποινές για τρομοκρατικές ενέργειες.

Αύριο, σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διαδικασία στο Κοινοβούλιο για την ψήφιση της νομοθεσίας που απαιτείται για να επικυρωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, ενώ μετά την ημερομηνία αυτή θα κλείσει το υπουργείο που είχε συσταθεί ειδικά για να επιβλέπει το Brexit.

Και επισήμως «όχι» στη Σκοτία

Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα της πρωθυπουργού της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας μετά το Brexit, λέγοντας ότι θα είναι ένας «επιζήμιος περισπασμός» και θα υπονομεύσει το αποτέλεσμα του προηγούμενου αντίστοιχου δημοψηφίσματος πριν από πέντε χρόνια.

«Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την επόμενη χρονιά θα ήταν ένας επιζήμιος περισπασμός», ανέφερε η κυβέρνηση σε σημείωμά της που συνοδεύει τη νομοθετική της ατζέντα. «Θα υπονόμευε το καθοριστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2014 και την υπόσχεση προς τον λαό της Σκοτίας ότι επρόκειτο για μια ψηφοφορία που διενεργείται μία φορά σε μια γενιά».

Από την πλευρά της η Στέρτζον δήλωσε σήμερα ότι θα εξετάσει όλες τις «λογικές εναλλακτικές» επιλογές της εάν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιχειρήσει να την αποτρέψει από τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.

«Συχνά μου τίθεται το ερώτημα: ‘Τι θα κάνετε εάν ο Μπόρις Τζόνσον πει όχι;’ Όπως έχω ήδη πει, θα εξετάσω όλες τις λογικές εναλλακτικές για να διασφαλίσω το δικαίωμα της Σκωτίας στην αυτοδιάθεση», είπε η Στέρτζον σε ομιλία της, χωρίς να διευκρινίσει ποιες ακριβώς θα ήταν αυτές οι επιλογές.

ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ