Σφίγγει ο αστυνομικός κλοιός γύρω από το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ

Σφίγγει ο αστυνομικός κλοιός γύρω από το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν εγκλωβισμένοι, στο πιο πρόσφατο δραματικό επεισόδιο της πολύμηνης διαμαρτυρίας κατά του κινεζικού ελέγχου στην ημιαυτόνομη περιοχή. 

Το απόγευμα, δεκάδες διαδηλωτές κατάφεραν να διαφύγουν από την Πολυτεχνική Σχολή, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, κατεβαίνοντας με σκοινιά από πεζογέφυρα σε δρόμο, στον οποίο τους περίμεναν μοτοσικλετιστές, που τους απομάκρυναν με ασφάλεια από την περιοχή.

AP Photo/Kin Cheung

Νωρίτερα, ομάδα 100 ανθρώπων είχε προσπαθήσει να βγει από το χώρο, αλλά ήρθε αντιμέτωπη με σφαίρες καουτσούκ, δακρυγόνα, γκλομπς και αύρες νερού. Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν από αστυνομικούς που χτύπησαν και άλλους πολίτες, που προσπαθούσαν να τους αποφύγουν.

Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι «δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, σύμφωνα με δήλωση που έκανε ο πρεσβευτής της Κίνας στη Βρετανία, Λιου Σιαομίνγκ, προσθέτοντας ότι η χώρα του διαθέτει «αρκετή αποφασιστικότητα και εξουσία για να δώσει τέλος στην εξέγερση».

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην πρώην βρετανική αποικία, εδώ και περισσότερους από πέντε μήνες, πέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα σε μία πολύ πιο ακραία και βίαιη φάση, με αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία και να προκληθεί ανησυχία για το κατά πόσο είναι εφικτή η επίλυση της άνευ προηγουμένου πολιτικής κρίσης.

Εκατοντάδες διαδηλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται οχυρωμένοι μέσα στο Πολυτεχνείο, το οποίο έχει περικυκλώσει η αστυνομία, ενώ το Σάββατο Κινέζοι στρατιώτες της τοπικής φρουράς του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού βγήκαν στους δρόμους για να απομακρύνουν οδοφράγματα. Η παρουσία τους στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ είναι σπάνια και έχει συμβολική σημασία.

«Βρίσκονται εκεί για να δείξουν την κινεζική κυριαρχία και με σκοπό μια άμυνα», σημείωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Λονδίνο.

Ο διπλωμάτης προειδοποίησε επίσης κατά οποιασδήποτε «ξένης» ανάμειξης στην περιοχή. Ο Λιού Σιαομίνγκ κατηγόρησε, ονοματίζοντάς τις, Βρετανία και ΗΠΑ, για ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.


πηγή ΕΦ.ΣΥΝ