Πειρατεία σε ελληνόκτητο τάνκερ και απαγωγή τεσσάρων ατόμων

Στο στόχαστρο πειρατών έπεσε ελληνικό τάνκερ, ενώ έπλεε ανοιχτά των ακτών του Τόγκο. Ειδικότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ομάδα πειρατών επιτέθηκε στο πλοίο και πήρε ως ομήρους τέσσερα μέλη του πληρώματος.

Μεταξύ των ομήρων οι δύο είναι Φιλιππινέζοι, ένας Έλληνας και ένας Γεωργιανός, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ναυτικού του Τόγκο. Επίσης, αναφέρεται ότι έχει τραυματιστεί από πυρά ένας υπάλληλος εταιρείας ασφάλειας του πλοίου.

Την πειρατική επίθεση επιβεβαιώνει η διαχειρίστρια εταιρεία Εuropean Product Carriers LTD, υπογραμμίζοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την έγκαιρη και ασφαλή απελευθέρωσή τους και πως πρωταρχικός στόχος είναι η ασφάλεια των ανθρώπων στα πλοία της. Προσθέτει επίσης ότι το σκάφος και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος του πλοίου ELKA ARISTOTLE είναι ασφαλή.

Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο στη γειτονική Μπενίν.

Για την υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας, στην οποία επισημαίνει πως έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο “Έλκα Αριστοτέλης” νηολογίου Πειραιά 11217, το οποίο βρίσκονταν ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο Lome Togo, στο Τόγκο της Δυτ. Αφρικής, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή τεσσάρων, εκ των 24 μελών του πληρώματος του.

Ο ένας είναι Έλληνας υπήκοος, οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Γεωργίας.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία».


ΠΗΓΗ  ΕΦ.ΣΥΝ