Νομοσχέδιο για την αποτροπή του Brexit από τους Εργατικούς

Εβδομάδα εξελίξεων αναμένουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών αποκάλυψε ότι το νομοσχέδιο για την αποτροπή του Brexit χωρίς συμφωνία θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και ενώ οι διαμαρτυρίες για το «πραξικόπημα» του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, συνεχίζονται.

Ο Τζον ΜακΝτόνελ, αποκάλυψε (Sky News) ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Τρίτη. «Μην υποτιμάτε το πόσο δύσκολο είναι να νομοθετήσεις μέσα σε μία εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός το γνωρίζει αυτό και για αυτό αναστέλλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου. Βουλευτές με εμπειρία δεκαετιών εξετάζουν το πώς θα μπορούσαμε την Τρίτη και την Τετάρτη και την Πέμπτη να προωθήσουμε ένα νομοθετικό μέτρο που θα μας επιτρέψει να εμποδίσουμε (την έξοδο χωρίς συμφωνία) χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit, Κιρ Στάρμερ που δήλωσε (BBC) ότι «το σχέδιο είναι ένα: να εμποδίσουμε τον Μπόρις Τζόνσον να μας βγάλει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου».

Στην αντίπερα όχθη, ο Βρετανός υπουργός Μάικλ Γκοβ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία των βουλευτών θα στηρίξει τη στρατηγική του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, αυτήν την εβδομάδα στο κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξή του (BBC), ο υπουργός του Δουκάτου του Λάνκαστερ ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί στην περίπτωση που οι βουλευτές εγκρίνουν κάποιο νομοσχέδιο το οποίο θα είναι αντίθετο με τη στρατηγική της, να μην αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. «Ας δούμε τι θα λέει ο νόμος», απάντησε.

Ο Μάικλ Γκοβ επέμεινε πάντως ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να επιτύχει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες και διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε φρέσκα τρόφιμα εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι θα αυξηθούν οι τιμές ορισμένων τροφίμων.

Όταν ρωτήθηκε αν η ελεύθερη μετακίνηση θα τερματιστεί στις 31 Οκτωβρίου απάντησε θετικά, ενώ στην ερώτηση αν η χώρα οδεύει προς εκλογές είπε: «Ελπίζω πως όχι».
πηγή ΕΦ.ΣΥΝ.