Ρωσικός εκτοξευτής πυραύλων - φωτ. αρχείου © Oleg Belov | Dreamstime.com

Έκλυση ραδιενέργειας και δύο νεκροί από έκρηξη σε ρωσικό πεδίο δοκιμών

Καθησυχάζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για τους κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής

Έκρηξη με έκλυση ραδιενέργειας σημειώθηκε σε πεδίο πυραυλικών δοκιμών του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, στην πόλη Σεβεροντβίνσκ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον έξι.

Το πεδίο δοκιμών βρίσκεται στη βόρεια Ρωσία και σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας η έκρηξη σημειώθηκε σε πυραυλοκινητήρα υγρού καυσίμου πυραύλου σε πεδίο δοκιμών στην περιοχή του Αρχάνγκελσκ.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, η έκρηξη σημειώθηκε στο πεδίο δοκιμών που βρίσκεται κοντά στο χωριό Νιονόσκα, το οποίο χρησιμοποιείται για δοκιμές οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων βαλλιστικοί πύραυλοι και πύραυλοι τύπου Κρουζ που χρησιμοποιεί το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η στρατιωτική βάση Νιονόσκα υπάρχει από το 1954 και λειτουργεί ως η κύρια βάση δοκιμών πυραύλων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, «εξαιτίας του συμβάντος τραυματίστηκαν, σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας, έξι εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας και της κατασκευάστριας βιομηχανίας. Δύο ειδικοί υπέκυψαν στα τραύματά τους. Όλοι οι τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες».

Όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αιτία του ατυχήματος ήταν η έκρηξη που σημειώθηκε σε κινητήρα υγρού καυσίμου πυραύλου, επισημαίνοντας στην ανακοίνωσή του ότι από την έκρηξη «δεν υπήρξε καμία έκλυση βλαβερών ουσιών και τα επίπεδα της ραδιενέργειας ήσαν κανονικά».

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, που επικαλείται δήλωση της εκπροσώπου των τοπικών αρχών, Ξένια Γιούντινα, «για ένα μικρό χρονικό διάστημα στις 12 η ώρα παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας στην πόλη Σεβεροντβίνσκ».

Πάντως, ο κυβερνήτης της περιοχής του Αρχάνγκελσκ, Ίγκορ Ορλόφ, δήλωσε ότι δεν κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της πόλης, διότι τα επίπεδα ραδιενέργειας «εξομαλύνθηκαν» πλήρως.

Ο πληθυσμός του Σεβεροντβίνσκ στις αρχές του 2017 ήταν 185.000 κάτοικοι σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με όσα έχουν μεταδώσει τα ρωσικά ΜΜΕ, στο πεδίο δοκιμών όπου σημειώθηκε η έκρηξη, έφθασαν υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της αεροπορίας, ενώ το πρακτορείο TASS ανέφερε ότι η πυρκαγιά σημειώθηκε σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού σε στρατιωτική περιοχή κοντά στο Σεβεντβίνσκ στην περιοχή του Αρχάνγκελσκ, κάνοντας λόγο αρχικά για εννιά τραυματίες.
Πηγή ΕΦ.ΣΥΝ